Thursday, January 28, 2010

Tonsils

Hari ni aku diserang demam lagi.. dah lama tak kerap sakit cam ni.. zaman dulu2 memang hampir sebulan sekali aku akan demam pasal tonsils aku membengkak.. doktor nasihatkan aku sentiasa pastikan mulut aku bersih, terutama sebelum masuk tido.. wah hahaha.. dah macam info kesihatan...

walaupun baru lepas gosok gigi kalau aku minum air manis je pun, aku kene gak gosok gigi sekali lagi.. tak boleh kumur2 bodo je.. arghh!! malas malas.. aku kumur2 10 kali.. tak lut gak.. teringat zaman sekolah menengah dulu.. aku g klinik dengan ayah sebab demam..

masuk je bilik doktor
doktor : haa... mirah demam lagi.. tonsils la tu
aku : (uik! belum sempat duduk dia dah tau penyakit aku.. ahli nujum ke doktor ni.. )
ayah : tu la.. dia demam.. tak g sekolah lagi hari ni..
aku : (ayah is my spokesperson hehehe)
doktor : tu la.. kalau tonsils bengkak memang akan demam.. selsema.. gusi gatal.. mata berair.. sesak nafas.. kalau teruk terpaksa tido duduk sebab tonsils tu himpit saluran pernafasan.. nak tido pun tak selesa..
aku : (angguk.. angguk.. angguk.. angguk saaangat betul)
doktor : ok.. nganga mulut..
aku : ngaaaaaaaaaaaaaa~ (nak tgok tonsils ada skill tau.. cam ne nak terang ek.. erm.. buat macam korang tercekik tulang.. erk~ haaaa cam tu)
doktor : erm.. teruk jugak tonsils mirah ni abg jalal.. erm.. saya bg contact number doktor pakar ni kat ipoh.. nanti abg jalal contact la dengan dia..
ayah : tu la.. ada jugak cadang nak operate dia lepas SPM ni..
aku : (erk!!!)
doktor : tonsils ni memang tak merbahaya sangat.. tapi kalau lama2 sangat takut jugak la kan..
aku : (HUH!! OPERATE??!! NEHII BETEH.. NEHIII~ MERANAM MIRA NEHI OPERATE!!)
doktor : buat masa ni.. pastikan mulut sentiasa bersih.. terutama sebelum tido.. kerap kumur2.. minum air manis malam2 gosok gigi balik sebelum tido..
aku : (angguk.. angguk.. angguk.. mission aku ialah takkan membenarkan operation tu berlaku sama sekali mahu pun sama dua kali.. chayok!!)

semenjak dialog itu berlangsung.. aku menjadi sangat perajin... sangat kerap la aku menggosok gigi.. brush.. brush.. brush.. brush... sampai nipis gigi aku.. kumur2.. glek.. glek.. glek.. glek.. (bunyi kumur2)

aku pernah ikut rombongan sekolah ayah aku dengan tak de suara langsung.. aku pelik kenapa semua orang tak percaya yang aku tak boleh bercakap time tu.. bila orang bercakap dengan aku, aku buat bahasa isyarat aku tak de suara.. aku tunjuk leher dan buat tangan macam orang india nak cakap illek pocik!..

time tu aku kecik lagi zaman totomey tadika ke darjah 1 ntah.. mementang la aku cumel time tu (riak), anak cikgu lak tu, femes tol aku time tu.. semua anak murid ayah aku panggil2 aku duduk dengan diorang.. pakaikan aku sweater diorang.. pakaikan topi diorang hahahaha... so sweet.. uniknya aku tak bersuara.. hahaha... orang lain takkan tak pernah langsung tak de suara.. alaa.. macam orang bisu tu.. ye ke tak pernah langsung?? aneh gak cam ne aku leh hang out denga rombongan tu tanpa bersuara.. dulu kecik2 aku pendiam kot.. so ayah aku tak curiga hahahaha..

anak murid ayah aku : cikgu.. kenapa anak cikgu tanak sembang dengan kami
cikgu@ ayah : dia sakit tekak..
anak murid ayah aku : oooo.. patut laa...
ayah : nape tanak sembang dengan kakak2 n abg2 tu.. sian diorang..
aku : (huhuhuhu!!)

zaman study kat uitm dan zaman dok rumah sewa dengan bebudak clubbing girl aku selalu kene perli..

clubbing girl 1 : oi mira aku nak masak bihun Pama.. ko nak? aku masakkan sekali.. jom la gemuk sama2.. tak aci la aku gemuk sorang
aku : tanak.. aku dah gosok gigi.. bluek!
clubbing girl 1 : alaaa nanti kumur2 la balik..
aku : tanak.. aku budak malas.. tanak tanak tanak..
clubbig girl 1 : aku masakkan ek..
aku : zzZZzzzZZzzzZZzzz... (malas layan)

kalau aku lepak ramai2 gosip2 mami jarum kat bilik orang lain di malam hari..
clubbing girl2 : mira jom la makan kerepek Bika berperisa BBQ nie.. sedap wooo~
clubbing girl 3 : mira dah gosok gigi.. mana boleh makan dah...
clubbing girl 2 + clubbing girl 3 + clubbig girl 4 5 6 : HAHAHAHAHAHAA!
aku : bluek!! mencik.. mencik.. mencik.. nanti korang teman aku gosok gigi tau!!
salah 1 clubbing girl : ye laa aku teman.. hahaha...

dengan berbekalkan motivasi yang sanggat tinggi.. aku agak berjaya mengurangkan kadar kekerapan demam aku.. tetapi sekarang...

balik keje.. penat sangat.. lepas mandi.. solat n makan.. aku akan lepak2 atas katil.. layan tenet.. pas tu aku pengsan tanpa amaran.. kadang2 jari aku kat keyboard lagi.. kadang2 keyboard aku jadikan bantal.. esok pagi baru aku sedar diri.. kalau nasib baik.. terjaga tengah2 malam.. gosok la gigi then tido balik.. tapi kebanyakannya aku terjaga esok paginya.. sure tekak aku akan rasa saaaaaagat perit huhuhu...! pas ni kene beringat balik hehehe..

*nota lutut - tadi aku MC.. g klinik.. doktor cakap tonsils aku bengkak.. huhuhu... aku try google image tonsils.. aku tanak paste kat n3 aku.. sangat ngeri..so n3 kali ni tak de image.. hahaha...

10 comments:

starry~ said...

laaaaaaaa ko x keje ke ari nieee.. tau tadi bawak ko jalan klcc. hahaha. ko demam kah. kasian sama ko. aku sakit juga. tapi bukan dmam. ah ko tau la apa dia. malas nak ceta. oi esok thaipusam jom lepak batu kef. tah hapa aku mengarut memalam buta ni. bai.

Anarm said...

olololoo.. ciannye die.. rajin2 gosok gigi eh.. tak operate lg ke tongsel (btol ke eja ni) tu?

army4war said...

starry - ha ah aku mc g klinik sebelah umah ko.. klinik tu best. dia sangat details.. dapat banyak obat.. bluek!! aku makan ubat seseme je.. uabt lain aku simpan wat dadah jee hahaa

anarm - hehehe.. tanak operate... sedang berusaha menjaga ia supaya tidak melarat.. kih kih kih...

Cik_Kala said...

mira,

ade sorang cousin aku pernah kena operate sebab tonsils. kena tebuk kat leher. pastu, bile dalam proses nak sembuhkan luka, kat hospital tu doktor kasik makan aiskrim selalu. tapi kalau nak minum air, rase macam kena hiris pisau je kat tekak tu....
aku tau gambaran tonsils tu cemana...

mira, ko kumur la dengan listerine. berkesan ok. aku suke listerine, harap ko suke juga.

army4war said...

dear cik kala,

aku slalu dengar cerita2 org yg dah di operate tonsils tu.. sangat ngeri ok.. ada yang tak de suara.. ada yang suara jadi lain.. aku akan cuba listerin lepas ni.. aku pun harap aku suka.. pasal sebelum ni aku cuba aku muntah.. aku tak boleh bebende aneh dalam mulut.. loyaa..

-mira

bluefrog© said...

ko tak gosok gigi eh? tu la. kate kat aku lagi.. aku ingat tu.. euww.. tonsill..

aku dpt bau mcm ade keje lain je ni..

army4war said...

katak - aku gosok gg la tetiap mlm.. cuma kekerapannye aku dah makin tak larat.. pas ni kne bg larat gak.. tanak operate.. chayok!!

asbesstos said...

Oooo..anak cikgu rupanya.. huhuhu...
well, semoga cepat sembuh n kalau aku jd budak2 dlm rombongan tu.. aku starlite je kepala budak2 gedik yg xnak cakap tu.. sombong! hahahahha

army4war said...

kudeng - hahaha... jeles la tu aku comey... tp time aku tadika.. ko merangkak lagi kot.. ko agak2 kepala sapa yag kne starlite? hahaha!! skang ko berani la ko makan calciyum.. cess!!

Kancilbiru said...

nak legakan tonsil, pegi McD beli aiskrim Sundae tu makan.. gerenti kejapppppppp je dia baik! :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin