Friday, December 25, 2009

Welcome 2010


Terasa baru je lagi aku publish n3 pasal new year 2009.. cepat betul masa berlalu.. skang aku sudah mengarang ayat untuk tahun 2010...

antara coretan dari aku setahun yang lalu:-

"selamat datang 2009... setiap tahun, aku makin mengenal kehidupan, itulah tujuan kita dihidupkan oleh Allah S.W.T.. mengenali setiap cebisan ciptaan-Nya.. aku seorang yang sangat berani.. sebab aku berani untuk katakan YA untuk hidup ketika dalam rahim Mak tersayang.. Ainun Binti Mohd Tahir.. jadi InsyaALLAH aku akan teruskan kehidupan aku, yang memang menjanjikan banyak dugaan pada tahun 2009 esok… InsyaALLAH…"

seteguh mana pun kubu yang aku dirikan ketika melangkah ke depan.. aku tetap goyah berdepan dengan musibah.. terketar jari ku merapat.. menadah.. meminta simpati pada yang Maha Esa... kerana ku tahu tidak pernah sedetik pun Dia melupakan aku... ALLAHUAKBAR... Allah Maha Besar..

2009 aku berkenalan dengan kesempitan.. dugaan.. kesabaran.. melebihi tahun2 sebelumnya.. tatau kenapa aku agak fragile.. ayat "no hurt feeling person" dari kawan2 selama ni agak pudar pada tahun ini.. aku mudah nak amuk.. mudah sentap .. mudah melaser.. silap sikit aku fire.. dah makin tua kot hehehe... my bad..
.
.

1. ada cubaan untuk melempar maruah aku jauh.. sorry bro lu tak layak.. aku tiada apa2 yang nak dibanggakan.. aku cuma ada maruah yang aku letakkan paling atas..

2. Allah manguji kesabaran aku.. 3 bulan terkontang kanting menjadi hamba abdi.. bekerja tanpa gaji.. lu silap beb.. gua kan askar.. lu yang declare war dengan gua.. skang lu rasa la best ke tak tersungkur makan tanah!! hidup APL!! miyahahahaha!!

3. Kini aku jalani hidup dengan serba sederhana... semua pemberian dan peluang dari Allah aku sambut dengan rasa syukur... Alhamdulillah.. nikmat keluarga.. dan kawan2 antara nikmat yang amat2 aku syukuri.. luv u guys!! ha ah.. ye kamu la tu.. tidak syak lagi hehehe...

4. sepanjang perjuangan aku dalam tahun 2009.. masih ada yang mahu menambah beban di bahu ini.. sorry babe aku tak dapat nak lupa perkara tu.. bila terkenang aku jadi benci.. aku terduduk.. sakit okey.. biar masa menentukan memori itu.. buat masa ni.. aku tidak mahu lupakan.. biar sakit itu aku rasa.. itu mahu ku.. supaya aku tidak alpa dengan apa yang kau beri..

*nota lutut - alamak.. apasal n3 tahun baru aku macam down je.. ces tol.. tak pe.. tak pe... biasa la tue... semoga tahun 2010 ini membawa keberkatan kepada kita semua.. AMIN

Sunday, December 20, 2009

ONE WAY ek?


aku pendekkan kisah ini..

.
.
(dalam hati)
jalan one way ni clear.. rasaya sebelum ni jalan ni 2 way.. tak pe la.. aku nak masuk simpang depan tu je.. lagi pun jalan ni 2 lane.. kereta dari depan boleh guna lane kanan.. kereta tak banyak lak tu..

VRrrOOooOOoomm...~
aku pun tekan minyak sukati aku, sebab nak cepat sampai simpang.. sebelum nak sampai simpang idaman aku tu.. tiba2 keluar motor Honda CBR 150R dari simpang sebelumnya...

KEBABOOOMM!%&*%^$#$)*(##

apa yang aku ingat time tu.. aku break sekuat hati.. tapi dah terlambaat.. muka mamat tu dah melekat kat cermin tingkap co pilot.. side mirror aku tertutup kene hentam motor dia.. calar.. kemek.. sakit.. adush!!

aku tergamam.. mamat tu dah terlajak kedepan kereta aku.. aku tekan minyak slow2.. g sebelah dia.. turunkan tingkap.. then aku cakap.. "saya parking depan bang!"

syukur la.. kebetulan ada kereta keluar dari parking.. bukan senang nak dapat parking area tue.. mamat tadi sorong motor dia dekat dengan gothy.. lepas parking.. aku terus keluar kereta g kat mamat tue.. aku dah bersedia di maki hamun.. aku akan gunakan skill kalis maki aku skang.. yearghh!

aku : bang.. sorry bang.. abang ok ke bang? saya tak perasan tadi bang..
(macam nak gugur jantung aku!!!)

brader : ni jalan sehala ni..
(macam intro nak mengamuk je.. aku dah cuak kalau2 dia mengamuk.. sebab aku yang salah)

aku : saya tak perasan bang.. jalan ni 2 lane, ingatkan 2 way.. abang tak perasan kereta saya ke tadi..
(aku xplain seberhemah mungkin disusuli soalan ngok ngek tak boleh blah dari aku..)

brader : saya tengok belah kiri je tadi.. dah tak de kereta saya jalan je.. sebab ni jalan sehala..
(aku dah tau jawapan tu.. saja je tanye.. memeriahkan suasana)

aku : oo ha ah.. sorry bang.. apa yang rosak bang??
(aku kembali mengulangi ayat yang sama sampai dia bosan nak dengar)

brader : erm.. side mirror patah.. break patah.. lampu depan pecah sikit.. calar ni tak pe.. sikit je nie..
(nampak macam sikit kecederaan motor dia.. kalau masuk sepital pun just level pesakit luar je ni..)

aku : OOooOoo...
(tatau nak komen.. aku sangat blur~)

brader : tak pe.. tak pe.. so skang ni macam mana? nak report polis ke.. nak settle sni?
(huh!!? bentuk soalan apa ni..?? boleh baling dadu tak?? nak jawap macam mana ni??)

aku : kalau settle sini macam mana?? selalunya kalau kes macam ni.. macam mana??
(betapa tidak berilmunya soalan itu.. apa punya sengal soalan aku.. dushh!!)

brader : kalau settle sini ok gak..
(bunyi macam menarik.. tapi dalam kepala hotak aku.. risau agenda dia seterusnya.. kenapa dia cool sangat.. nape tak marah2 aku ke.. hoish!! nauzubillah.. )

aku : kalau macam tu.. saya bagi no phone saya.. nanti abang repair dulu.. nanti dah settle call saya bawak risit sekali, kita bincang macam mana..
(sekarang aku yang buat keputusan.. tak nak nampak sangat yang aku terlalu gelabah.. aku masih boleh fikirkan solution.. genius tak gua.. tapi hakikatnya Allah saja yang tahu keadaan aku masa tu..)

brader : erm.. boleh jugak.. bagi no phone awak.. saya misscall..
(bertukar2 no phone la kitorang)

aku : ok ye bang.. apa2 hal abang call.. set tempat.. kita bincang..
(aku memang dah tak tahan dok depan brader tu lama2.. rasa nak pecah jantung aku)

brader : kereta teruk ke..??
(haa?? nak tegok gothy aku lak.. ingat dah nak balik.. aku terus tunjuk kecederaan gothy.. sian gothy huhuhu)

aku : kemek gak laa.. pintu depan ni tak boleh bukakpasal kemik.. erm..
(sian gothy aku.... uwarghhhhhh!!!!!)

brader : ok ok papehal saya contact awak nanti..
(finally..)

aku : ok bang.. maaf sangat2 bang.. sorry...................!!!
(penutup perbicaraan)

brader : tak pe.. tak pe.. tak pe...
(gila cool brader ni.. aku bersyukur sesangat dia tak ngamuk2.. kalau dia ngamuk.. aku tatau nak handle.. syukur kepada Allah)
.
.
sambil dialog2 di atas berlangsung.. kakak aku dengan lagak paparazi snap snap gambar motor.. catit plate motor.. calling2 adik laki aku kat tapah.. calling2 abang aku kat tapah.. mintak khidmat nasihat kaunseling bagai.. dari kejauhan.. thx to my siblings! lof u olzz!!

lepas mamat tu hilang.. aku call beberapa kawan aku.. aku semes beberapa kawan aku yang aku rasa diorang perlu tahu keadaan metal dan fizikal aku skang..

ada yang suruh report polis.. ada yang suruh g ikut dia g bengkel motor repair terus.. ada yang suruh dia repair dulu.. last2 aku pening2.. aku decide biar je mamat tu settlekan motor dia sendiri..

aku masuk kereta.. dengan perasaan yang buat2 slamber aku cakap dengan kakak aku "tak xcident tak racer la hahahahahaa" (aku tengah control emosi sebenarnya) ... kakak aku senyap je.. sure dia bangga dengan adik dia ni kah kah kah... pas tu aku pun teruskan perjalanan ke tapah.. hidup mesti terus beb..
.
.
sesampai kat tapah.. aku disambut dengan meriah.. kalah pengantin disambut.. bezanya.. tak de kompang je.. selalunya kalau aku balik tapah.. aku sendiri yang kene turun kereta bukak pintu pagar.. aku kene bukak kunci.. aku masuk kereta balik.. parking kereta dalam garaj rumah.. aku kne tutup balik pagar.. tapi kali ni.. aku sampai je adik aku dah tercongok depan pintu pagar.. bukak pintu pagar .. tutup balik.. miyahahaha....
.
.
thx to korang yang sudi tanye khabar aku dan gothy dengan semes atau call direct.. aku serabut time tue.. aku semes and send to many kat korang2.. sapa yg dapat semes dan call dari aku tu adalah orang2 yang terlintas kat kepala hotak aku time 2.. tq.. semua respond sejurus perasan semes aku tu.. aku pun tau korang tak boleh bantu apa2 sangat time tu.. at least korang tanye khabar aku.. korang tau sapa korang hehehe.. aku serabut memang suka wat keje tak de paedah cenggitu..

thx gak kat ngko.. ngko.. ngko.. dan ngko yang sudi surveykan harga barang2 spare part motor tu untuk aku.. mahal dowh barang motor tu.. ye la motor tu agak besar.. memula terpikir.. nape laa aku terlanggar motor besar, napa tak kecik..murah sikit spare part dia.. tp pk2 balik.. nasib baiklaaa motor besar.. rider dia tak cedera langsung.. kalau motor kecik.. mau gak terpelanting sehasta dua beliau huhuhu.. Nauzubillah..

terlalu ramai sedara yang bertanya kisah ni.. aku bg satu contoh dialog yang agak aneh..

sedara : haa apa cerita kereta mirah?
aku : (aku pun bercerita dengan sangat emosi)
sedara : haa.. pas xcident tu... balik tapah terus ke?
aku : ha ah.. terus balik..
sedara : terus balik?? boleh pulak terus balik lepas xcident
aku : err.. aarrr.. ha ah terus drive ke tapah.. erm..

(mungkin dia fikir aku dalam keadaan terkejut n tak sesuai drive jauh time tu kot.. emosi aku stabil untuk teruskan perjalanan ke tapah.. tak de symptom2 emotional damage pada diri aku alhamdulillah)

*nota lutut - moral of the story.. serius aku skang tak berani nak masuk one way.. dan tak berani nak langgar trafik lite.. kejadian ni buat aku berfikir.. kalaulah masa langgar trafik lite tu.. ada juga kenderaan lain yang berfikiran cenggitu... Nauzubillah.. Ya Allah Ya Tuhan ku.. jauhilah aku dan orang2 yang aku sayangi dari kecelakaan.. AMIN~

Friday, December 11, 2009

EGO!

Bila mata kau diselaput lendir membusuk
Bila penglihatan kau dikabur asap memedih
Bila pandangan kau di halang objek legam memekat

kau tak rabun..
tapi kau dah buta..
KASIH han!!

bila debaran hati kau mengikut rentak nafsu..
akal kau akan ligat memikir alasan..

bila fikiran kau ligat mengikut akal..
pasti ada rencana yang kau aturkan..

bila tingkah kau lincah mengikut rencana..
pasti ada hati yang terluka..

getar suara kau palsu mengatakan kau tidak mahukan musibah..
ketahuilah TEMAN..
kau sangat KESIAN..

TQ!

*nota telapak kaki aku - EGO EGO EGO EGO!!! BACK OFF AND SHUT UP OR I WILL SMASH!! YOU!!

La Is La Bonita

Aku ternampak VC minah ni masa tengah lepak2 dengan kak sibah kat Giant KD.. lagu ni lagu lama.. tapi rasa nak google balik VC minah ni.. best plak layan lagu ni bebanyak kali.. lama aku tak tempek VC dalam blog aku nie.. nah aku mau kongsi dengan korang!! layanzzz~






(Spoken:)
Como podria ser verdad

Last night I dreamt of san pedro
Just like I'd never gone, I knew the song
A young girl with eyes like the desert
It all seems like yesterday, not far away

Chorus:
Tropical the island breeze
All of nature wild and free
This is where I long to be
La isla bonita
And when the samba played
The sun would set so high
Ring through my ears and sting my eyes
Your Spanish lullaby

I fell in love with San Pedro
Warm wind carried on the sea, he called to me
Te dijo te amo
I prayed that the days would last
They went so fast

(Chorus)

I want to be where the sun warms the sky
When it's time for siesta you can watch them go by
Beautiful faces, no cares in this world
Where a girl loves a boy, and a boy loves a girl

Last night I dreamt of San Pedro
It all seems like yesterday, not far away

(Chorus)

Ta-la-ta-ta-taa

(Chorus)

La-la-la-la-la-la-laaa
Te dijo te amo
La-la-la-la-la-la-laaa
Spoken: El dijo que te ama

Pa-pa-la-pa-pa pa-pa-pa-pahaaa
Aha, aha-ahaaa
La isla bonita
Ahaa, aha-ahaaa...

*nota lutut - tengah cari lagu nak layan memalam buta...

MC


aku masih dalam proses membaik pulih kesihatan badan..

hari ahad malam lepas aku dah seseme peringkat awal..

hari isnin pagi aku wat2 tegar.. aku g opis.. dengan berbekalkan sapu tangan pink ahaks....

bosses suruh semua staff OT untuk run skrip ..

... 1st skrip data tak accurate ...

... 2nd skrip data salah ...

... 3rd skrip aku dah tak boleh run.. kepala aku dah berpinar2.. idung aku dah mcm nak tercabut.. telinga tersumbat.. pasal seseme.. aku pun pulang ke rumah..

sampai rumah aku terus tdio.. nawaitu aku mahu ke opis tergendala... aku sedar diri pukul 11 pagi.. aku sendiri terkejut.. aku bgtau nissah "semalam aku bukan tido.. semalam aku pengsan rupanya" krkrkrkrkr... terkenang skrin "Pengesahan RMP" kne siap by esok..

keesokan harinya aku buat2 kental.. aku ke opis dengan idung yang masih euw~

syukur aku dapat settlekan skrin "Pengesahan RPM" dengan pertolongan kak bai busuk acin hehehe.. tq kak bai.. jasa mu ku kenang.. muax!!

nawaitu aku datang opis semata2 nk siapkan skrin tercapai dengan jayanya.. aku tak suka weekend aku di momokkan dengan kerja2 yang tergendala..

staff diminta OT lagi.. aku dah serba salah.. badan masih lemah.. nak cakap tak larat takut di cop mengada2.. akhirnya aku menggunakan kuasa talipati aku hahaha..

sedang pembahagian kerja.. kak zira bg dialog; "haa mira tak sihat kan.. ok mira boleh balik" tq kak zira.. (gua kagum lu tunggu gua ari semalam.. pasal kereta gua tak gerak2.. apa pun alasan lu.. gua nak say thx gak)

esok paginya aku bangun nak g keje.. urat pala aku rasa tegang sesangat.. oo mungkin semalam aku mandi tak basah kepala kot.. aku bangun capai tuala.. aku syampu rambut bagai.. tak sempat keringkan rambut.. migrain aku menyerang!! aku tewas sekali lg.. lepas telan ubat uphamol 650.. aku guling2 atas katil sambil tarik2 rambut.. gigil2 seround dua.. sepak2 bantal.. gigit2 bantal.. sebab tahan sakit.. sampai aku tertido.. wah syukurnya tertido.. azab dowh!

bangun dari tido.. urat pala masih rasa tegang.. tapi tak berdenyut2.. cuma akan rasa sakit bila aku terbatuk.. sedaya upaya aku tahan batuk.. sebab aku terbayang urat pale aku yang tengah tegang tu putus time aku batuk.. Nauzubillah...

pepetang skit ajak adik aku ke klinik putra medical center kat sungai buluh.. hasilnya:

doktor : ye cik apa masalah.
aku : 3 hari lepas i seseme batuk.. pagi tadi i kene migrain..
doktor : ok nganga mulut
aku : ngaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~
doktor : ok u ada tongsel.. thats y u demam..
aku : (dah agak dah.. penyakit sejak azali aku)
doktor : u ada pening2 tak
aku : ha ah ada gak pening2
doktor : ok i'll check ur blood presure..
aku : ok
(balut tangan dengan apa ntah.. pas tu tangan aku kebas)
doktor : ok.. i akan bg u ubat batuk.. ubat kahak.. ubat seseme.. ubat antibiotik untuk tongsel.. ubat untuk naikkan blood presure u..
aku : haa?? i high blood presure ke?? low?
doktor : u skang border line antara normal dengan low blood presure..
aku : oo.. ok !@#!??

bukan ke low blood presure ni untuk org2 yang kecik2.. cute2 je yang kene.. aku ni cumel okey!... bukan cumel.. tapi tersangat cumel.. sila paham.. aku anggap doktor salah check.. boleh tak gitu hahaha.. aku tanak makan ubat berkenaan.. nanti aku high blood presure plak.. hahaha... c ya~

*nota lutut - Ya Allah.. jauhilah diri ku dari penyakit yang memudaratkan.. semoga dengan kesihatan yang kau berikan dapat memberi aku kemudahan untuk melakukan ibadah.. AMIN..

Sunday, December 6, 2009

Misteri

di suatu malam yang hening.. tetiba dengan diluar kawalan aku terus google nama2 yang terlintas di fikiran aku.. sangat misteri... masa tu jam dah pukul 3 pagi waktu Malaysia.. dan mata aku dah berair2 tahan ngantok masa tu..

selepas aku google nama2 tu aku berpikir.. apa kes aku google diorang nie.. so aku terus je taruk dalam n3 aku kali ni...


:: Robert Pattinson ::


:: Leonardo D'Caprio ::



:: Hayden Christensen ::


:: David Beckham ::


:: Taylor Lautner ::


.
.
.
rEd-arMy: hahahah kali ni aku akan pastikan ko muntah
aizuemi: damn u
rEd-arMy: hahahahaha... sure la... aku tengah update n3 dengan perasaan misteri
aizuemi: hahaha
aizuemi: adakah aku terlibat dlm n3 mu?
rEd-arMy: erm.. mengenangkan ko bertanya.. aku terus ternawaitu..
aizuemi: ahahhaa
aizuemi: aku tunggu
rEd-arMy: baik
.
.
.

... bagi merealisasikan impian ko.. aku nk bagi ko homework aizuemi ... soalannya berbunyi begini ...

apakah bentuk persamaan yang terdapat pada kesemua di atas.. selain mereka semua mencintai aku seadanya?

kepada sesiapa yang sudi menghuraikan misteri gambar2 ini.. silakan.. miyahahaha...


*nota lutut - konsep n3 aku kali ni adalah "sukati aku la.. blog aku.. aku punya suka la"..

Thursday, December 3, 2009

Twilight


aku layan muvi ni tahun lepas.. aku tertarik nak tengok cerita ni, pasal aku tergoda dengan preview muvi ni.. aku jangkakan muvi ni action muvi yang ganas2 cakar2.. sebab preview dia ada aksi lompat2.. gaduh2.. terkam2.. tumbuk2.. rupanya love story.. drama giler.. aku kuar dari wayang, aku menyumpah seranah cerita nie.. antara sumpahan yang aku lemparkan terdiri daripada..

:: lembab nak mampos ::
:: jiwang nak mampos ::
:: klaka nak mampos ::

Selepas aku layan New Moon semalam.. aku tau sebab apa aku caci maki Twilight 1st.. aku budget muvi ni action muvi.. aku ingat muvi ni macam ala2 muvi jumper.. thats y aku tengok tak layan sangat.. masa tengok New Moon, aku dah set kat hotak aku citer ni love story.. then hasilnya.. memang superb!!




setahun sudah berlalu.. kini aku teracun dengan preview sequel Twilight - New Moon.. aku memang cepat teracun dengan preview2 yang action2 nie.. then, aku pikir aku dah tgok yang 1st twilight.. y not aku layan yang sequel dia..

cubaan layan New Moon dengan azid tidak tercapai.. pasal fully booked plak kat ipoh.. aku layan Christmas Carol.. tak berapa nak best citer dia.. aku bagi 3/5 bintang je..

semalam kakak aku ajak aku layan ninja assassins plak.. kalau dia ajak, means dia akan belanja.. hua hua hua.. so aku layankan je la.. sambil2 aku racun dia nak layan New Moon.. dia tetap setia nak layan si apek Rain tue.. nyampah aku..

yess... nasib menyebelahi aku... citer ninja assassins tu ada pukul 11 mala... kitorang tanak balik lewat sangat.. esoknya kan keje... then aku masuk jarum lagi.. suruh layan New Moon..

at last!! yearghh!! New Moon!!! kalau tak tengok dengan kakak aku pun muvi tu, aku akan tetap layan muvi tu dengan geng wayang kulit aku.. miyahahaha!!

kali ni punya komen bayak +ve.. antara puji pujianya terdiri daripada;

:: citer dia tak bosan ::
:: CGI dia smooth dan cun ::
:: cara pembawakan kisah dalam novel ke muvi sangat berkesan ::
:: memang feel gak la citer ni ::

aku skang teruja nak tgu next sequel Twilight lagi.. yaribbaaaaaaaa~

*nota lutut- malam ni nak layan lagi New Moon.. kih kih kih..

Tuesday, December 1, 2009

Gatalnya

kruk.. ish... ish... ish... gatal.. kruk... kruk... ish.. gatal..

arrghhh... gatalnya satu badan.. huhuhu...

aku disyaki oleh kak sibah terkene demam campak berskala kecik.. pasal aku tak demam.. cuma seluruh badan aku ditumbuhi bintik2 merah yang halus.. dan sangat gatal yang menyiksakan..

pada hari raya ke 2 aku dah rasa gatal2 kat kaki.. aku ingatkan cuma alergic.. aku sejak kecik lagi.. kalau makan pelik2 mula laa gatal muka laa.. gatal mata laa.. gatal idung la.. gatal kaki la... so aku buat dunno je la.. sapu je minyak panas.. pas tu duduk sadap2.. maklumla raya 1st sedara aku wat makan2 kat rumah dia.. sempena adik sepupu aku bertunang.. mcm2 aku makan.. keh keh keh..

tapi semalam dalam kereta aku dah rasa pelik.. tapak tangan aku rasa gatal dan bengkak time aku angkat barang2 masuk dalam kereta nak balik KL.. bila aku garu.. mak ai... ngeri nak tengok tangan sendiri huhuhu...

sesampai je kat umah aku terus ngeri bila tgok keadaan kaki n tangan aku.. bintik2 merah yang dalamnya ada air.. terus aku bernawaitu nak g klinik.. tapi dah malam sesangat.. so.. esok je laa.. penat la plak..

aku tukar nawaitu "sahaja aku g kerja gak pada esok hari.. kalau masih gatal2 aku g klinik shah alam untuk ambik mc"

aku terjaga malam tadi dalam pukul 2++ gatal yang amat.. aku siap duduk atas katil.. garu satu badan.. dah macam beruk rasanya.. garu garu garu dan garu... bila dah bosan garu duduk... aku garu berdiri plak.. bila dah penat garu berdiri.. aku duduk balik.. sampai laaa aku bosan.. aku garu baring pulak.. sampai aku tertido.. wah seksa tol.. semua jenis ubat aku sapu..

minyak cap kapak..
minyak cap lembing..
minyak akar merah.. (tak panas langsung)
krim Nur Syifa.. (promote ... sejuk... best..)
air garam.. (ade.. adeh.. pedih.. pas garu2.. luka.. letak air garam.. adoi.. pedih uwaarghhh!!)

aku spesis tak suka sapu2 ubat.. makan2 ubat ni.. kalau aku sampai level bangun tengah malam sapu segala ubat yang ada.. maknanya aku dalam keadaan yang kronik dan kritikal..

akhirnya aku tewas.. aku tak bekerja hari ni.. sangat tak best perasaan terpaksa MC selepas cuti panjang.. mesti ada mulut yang cakap "MC sambung cuti la tu.. sakit konon" wah.. wah.. wah.. mandai2 je aku reka dialog keh keh keh.. chat dengan budak sorang ni lagi best respond dia..

aku: tapak tangan akak bengkak ... ngeri tgok
iera: hehehehe...
iera: tkpe bgth je kak zira,akak kne demam campak
iera: g ler klinik cepat2
iera: nnti brjangkit kat iera
iera: :))

... hahahah ces kurang asam punya budak.. fuh.. fuh.. fuh.. bagi virus kat ko fuh ... miyahahaha...

dalam kol 10 ni aku g klinik.. doakan kesejahteraan aku ye wahai handai taulan.. c ya..

*nota lutut - auch! satu badan dah pedih kene garu..huk huk huk..

Sunday, November 22, 2009

Aktiviti Berendam

Nawaitu gua hari kejadian ialah berendam dalam swimming pool rumah shidot.. yeah~ i like berendam2..

lama perap gambar ni.. kak niz la ni tak transfer2.. opss salah.. adik kak niz la ni pinjam cable kamera lambat pulangkan..

syyiiii~ adik lu tak layan blog gua kan?? hai adik kepada niz lat lop.. sihat?? pakwe sihat?? good~ korang layan la gambar2 bawah ni.. gua nak lariiiii dulu ... c ya...

:: shidot n niz latlop gelakkan aku pasal corak baju sama dengan konsep rumah shidot :: aku lupa amaran ko ari tu dot :: jangan pakai baju itam puteh :: nanti tak dapat dikesan kewujudan aku :: aku dipaksa tangkap gambar sebelah lukisan dinding ni :: dem :: lu pehal niz latlop :: baju hembang2 mulut nganga :: kurang mengerti beta :: but 1 thing :: gua cumel kan kak niz :: miyahahaha ::


:: askar2 yang ready nak menggembara untuk mencari daging kisar untuk dibuat meatball :: kengkonon nak tiru spegeti kat secret recipe :: tapi terhasilya meatball kecot berperisa cheezy cair :: tapi sedap kan kan kan :: dun judge the meatball by its look :: huh! :: dan :: dan :: mencari bahan2 untuk terjun tiruk :: syiiiii~ ::


:: booth promote zoo negara tak salah aku :: ada ular sawa dan burung kakak tua :: bader ular ni sengal :: suruh baby pegang ular :: tapi suruh pejam mata, dia letak kepala ular tu depan muka :: jangan kata baby :: aku pun akan jerit :: grgrgrgrgrgr :: tu.. tu.. mamat pakai baju kuning yang menonggeng2 tu :: haaaa mamat tu la :: hoish ::


:: tengah layan cerita pendek dalam rumah pena :: time ni ujan :: semua berhimpit2 dalam rumah ni :: yang aku riba ni kakak :: antara kanak2 yang berfikiran suci yang tak paham cerita2 pendek tu :: korang syiok jalan2 je kan :: pas ni kita jalan2 lagi balik rumah :: kihkihkih ::


:: pandangan atas insan2 yang sedang bergosip :: aku :: kak niz :: kakak :: huh kaki ko pun masuk nissah :: hahahaha ::


:: hujan dah stop :: kitorang layan cerita pendek kat luar pulak :: baby ajak aku duduk depan bersila atas hamparan biru :: uik auntie segan la baby, nampak mcm beria sangat plak :: baby seorang yang suka duduk depan walau apa aktiviti sekali pun :: bagus bagus :: aku pulak spesis yang akan cari port paling belakang dan tercorok :: senang nak ngelat :: pengalaman zaman study hehehe :: tu muka kombinasi baby majuk aku tanak ikut dia duduk depan dan dia nak burger yang memang tak de jual kat situ :: sabar baby sabar :: nafsu semua tu :: hihihi ::


:: lepas dapatkan tandatangan Rafedah penulis skrip muvi Pisau Cukur :: kitorang snap2 gambar dengan beliau :: si pembeli buku skrip Pisau Cukurnya si shidot :: aku dapat buku skrip KAMI The Movie percuma :: hak hak hak :: tq shidot :: muaxx!! ::


:: akhirnya selepas berendam dalam air jernih swimming pool shidot :: kitorang berendam dalam lumpur plak :: sedang bercengkerama di umah pena :: tak sedar rupa2nya kereta shidot sedang di telan bumi :: semua bermandi lumpur menyelamatkan objek kuning ini ::


:: nur hidayah makin terpancar :: aku wakil shidot di dalam blog aku :: megucapkan terima kasih sesapa yang tolong tolak kereta dari lumpur ::

:: antara skill2 syacz yang sedang bertungkus lumus mengeluarkan tayar dari lumpur2 kota :: kih kih kih :: chayok bro!! :: u can do it :: aku bg moral support sambil wat senaman pinggang je di belakang ::


:: mandi ujan gak la kitorang malam tu :: lek dot :: wah ceyum sikit baby :: haa.. kakak.. keje ko main lopak air ek :: auntie geget baru tau :: ko apa hal nissah :: dah macam flash man kaler oren je aku tengok :: BERTUKAAAAR!! :: ooo aku lupa :: ko la pemenang lumpur terbanyak di baju :: berdasarkan kiraan tompokan lumpur dari ujung tudung ke ujung sandle :: hahahahahah :: ops~::


*nota lutut - hadapi dengan ceria ye teman2.. kita tetap tayang gigi gelak2.. rasa bersalah kat ko dot sebenarnya...

Friday, November 20, 2009

Pelangi~

:: nice scene :: nice story :: nice knowledge :: nice experience ::
:: gambar ni tak de kaitan dengan n3 :: hehehe ::

"Aku bersila di atas katil, mengetuk rancak papan kekunci mengadap skrin komputer.. getah rambut yang agak terlucut membuatkan beberapa helaian rambut terkeluar dari ikatannya, menutupi sebahagian mata kanan.. terbuai2 mengganggu pandangan.. muka yang basah sedikit, sengaja tidak ku lap selepas solat maghrib tadi.. keadaan di luar yang gelap menanti kehadiran isyak, turut menyumbang gelap kamar tidur yang sengaja kubiarkan kelam.. hanya beberapa garis cahaya saja yang aku izinkan menyelinap masuk melalui celahan pintu yang tidak ku tutup rapat.. momokan senja masih tidak pernah terlupa.. langsir yang sudah dimamah waktu kulurutkan kebawah.. menutupi pandangan indah ciptaan-NYA.. kadang melarikan anak mata dari jendela, jika kain lusuh itu tersingkap, angkara kibasan angin luar.. garisan senja raya di kaki langit hanya menjemput pelbagai momokan silam dari longgokan memori si penglipur lara.. ketak! ketak ! ketak! bunyi kipas bilik yang menyulami kibasan kipas siling.. gigil yang ku rasa juga tidak ku endahkan.. sambil mengakui sejuk yang sedang menggigit tulang hitam.. menghayati titisan hujan yang menghempas tanah permai Kota Damansara.. ku syukuri dengan sunyi kerana tidak mahu mengganggu tenangnya alam.. yaaaa~ hujan itu rahmat ALLAH.. "

BESTNYEEEEEEEEEEEEEEE~ feel tak? feel tak? saja berkongsi rasa dengan korang.. penyampaian ala ala novel gitu ahaks..!

balik dari opis tadi.. hujan renyai2.. sangat sejuk dalam gothy.. tutup akon lemas la plak.. bukak akon menggeletar.. gegege... untuk mengalih perhatian sejuk yang teramat tu.. aku menyanyi2.. atau lebih dikenali sebagai terjerit2 dalam kereta iaitu cubaan menjadi backup singger setiap lagu dari radio.. cubaan bersila ketika memandu pun aku cuba lakukan sebab terlalu sejuk.. tp mcm mana nak tekan minyak ek..

kad touch n go dah terselit siap2 kat tempat letak barang tepi pintu driver.. aku masih perlu queue di pondok tol.. sekarang dah ramai guna kemudahan kad 'sentuh dan pergi' itu.. kadang2 queue nya lebih panjang dari queue tunai.. depan gothy ada seketul je lagi kereta kembara.. agak lembab kereta tu.. nampak teragak2.. stop! ... pas tu gerak sikit ke depan.. bukak pintu kereta.. power window rosak agaknya.. biasalah tu kereta malaysia erm.. tiba tiba ...
.
.
.
(... layan nur kasih seround jap ... )
.
.
.

tiba tiba ...
tidak kelihatan tangan yang keluar dari celah pintu kereta... tetapi ... tetapi ... kelihatan ... pemukul lalat berbentuk tangan berwarna merah keluar dari celah pintu kereta yang terkuak.. terlekat kad 'sentuh dan pergi' menggunakan selipintip barang kali....

aku tergamam... ternganga... hilang nyanyian2 merdu aku tadi.. bertukar kepada ...

MIYAHAHAAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAAAA..... HUK.. HUK.. HUK..!!!

gelak besar aku dalam kereta... memang stock gelak tak kaber ar... aku dapat rasakan pemandu tu malu sendiri... lepas je pemukul lalat tu mengenai sasaran .. dia pun memecut dengan sangat aneh.. sampai tersasar2 aku tengok kereta dia.. mungkin driver tu tak boleh panggil "TouchNGo" tapi kene panggil "HitNGo" miyahahahahadoi.. terhibur aku...

turn aku dah sampai... TET!! ... "balance : RM6.20" huk huk hukaalo... sedeynye balance.. tu la gelakkan orang lagi...
.
.
(... layan AJL separuh akhir seround ... )
.
.
sampai berdekatan simpang subang.. jem yang sangat2 jem.. aku dah cuak.. minyak gothy dah lip lap lip lap anak mami... berharap tak jem sangat kat depan.. kalau tak cukup minyak.. terpaksa lah aku tolak gothy sampai KD.. natijahya sure tough gila badan aku.. krkrkrkr...

alhamdulillah... sampai umah dengan selamat... next week baru gaji.. sabar mira.. sabar... hehehe... c ya~

pssstt~ tajuk dan n3 tak de kaitan.. kih kih kih...!!

*nota lutut - minggu yang penat ... minggu yang ceria ... minggu yang semangat ... hadapi hari2 dengan senyuman.. semoga kita menjadi punca aura +ve pada yang lain.. insyaALLAH..

Tuesday, November 17, 2009

Talipon berbunyiiiiiiiiiiiiiii~

KRRRIIIIIIIIIIIIIIIIIIIINNNGGG!!!!

hoish!! bisingnya...

godek punya godek punya godek... yessssss...!! jumpa pun suis untuk adjust volume ringging.. kuat bebenor bunyinye.. terkejut kandungan aku.. (kandungan makanan dalam perut)..

yes!! dah adjust kasi paling.. paling.. paling low volume...

KRRRIIIIIIIIIIIIIIINNNGGGGG!!!

ARGHHHH...!! apasal volume dia tak slow pun... stress.. stress.. kuat tol bunyiannyaa.. rosak la plak tempat adjust volume nie..

kring.. kring.. kring...... oi angkat la oi... KRRRRRRIIINNNNNNGGGG!!!
hoish!! ye laaa ye laa ye laaa.. aku angkat.. aku angkat..

aku : hello
user : macam mana nak masukkan markah bla.. bla.. blalalalalala~ koset.. tali kasut bersimpul.. rambut i kusut, sikat tak jumpa... krok krek krok krek.... macam mana ye cik mira??
aku : ooo.. encik baca bismillah dulu.. ok lepas tuu....
user : haaaaaaaaaaaa.. terus boleh cik mira.. terima kasih yee.. saya lupa baca bismillah rupanya.. terima kasih banyak2 ye cik mira...
aku : erk!! oo cenggitu plak.. ha ah.. memang cenggitu encik.. biasa dah.. sama sama.. call la lagi kalau sudii...

aku : hello
user : apa pasal saya tak boleh masuk2 jugak sistem ni... bebel.. bebel.. bebel... bebel...
aku : bak sini no pekerja..
user : XXXXXX
aku : masuk guna password apa?
user : password saya "pelupa"
aku : memang la tak boleh masuk sistem.. password kat sini "hilang_ingatan" bukan "pelupa"..
user : ooo ye ke.. hehehe... lupa pulak.. saya dah tukar password semalam.. hehehe.. KLIK! tut... tut... tut... tut... (telefon diletak) ...

.
.
.

4.30 P.M

KRRRIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIING.....!!!

kali ni bukan bunyi telefon.. ni bunyi loceng balik sekolah... lepas solat asar.. aku ada aktiviti PJ beramai2 di gym UiTM.. yee.. korang tak salah baca.. aku pegi G to the Y to the M... G.Y.M.. hehehe... ahli tetap gym setakat ni aku maro dan kak amy.. kak amy dah lama berkecimpung cak pong cak pong dalam arena gym nie.. aku dan maro baru berjinak2 hehehe... semalam ada keahlian baru register... namanya iera..

:: teka aku yang mana satu ::


:: ni maro :: aku saja ambik gambar ko depan makanan ::


:: minah bunga ni namanya iera :: dia ni keahlian baru gym :: ehem.. sudah berpunya ::


:: ni kak amy :: puas aku cari gambar dia :: tak de gak :: hahahahahaha ::

sekarang untuk release tension aku, selepas bekerja... lepas je opis hour.. kol 4.30p.m jangan halang aku balik tepat pada masanya key... aku nak bersenam dan bersukan acara belapan... tu cara aku nak release!! hehehe.. emo plak... ok lah.. jumpa lagi next n3.. gelong2 dah ni jawap call user yang pemalas nak baca manual guide.. pas tu tanye je pandai.. password pun lupa.. sepak kang..

user : tanak tanak...
aku : kalau tanak.. sadap!!

*nota lutut - insyaALLAH aku sedang berusaha bekerja ikhlas dalam pekerjaan.. kerana pekerjaan adalah ibadah.. AMIN~

Saturday, November 14, 2009

Phobia 2 & Pisau Cukur

"oi boo.. bila ko nak update blog.. org bosan ni.."
-kakak zura

elleh.. bukan nak baca n3 pun.. nak kutuk2 dalam komen dengan si aizuemi la tuh.. huh.. bluek!
-mira

haaaa.. meh sini aku hupdate blog aku dengan kisah2 wayang yang aku da layan dalam bulan ni..

Semalam kat opis terasa sangat sangat bz.. terima call dari user menjawap persoalan sistem.. berhadapan dengan user ni memang sangat2 mencabar.. masih ada soalan yang aku terima "macam mana saya nak save file tu ye cik?" uik.. terkesima kejap.. aku tak menghina orang tu tidak tahu pasal IT, sapala aku nak menghina orang yang sudah bergelar Dr. dan Prof. di pangkal namanya kan.. cuma ada gak orang yang bergelar Dr. dan Prof. ni yang pemalas nak baca manual guide.. semua nak tanya.. simple guide pulak tu.. bukan 20 muka surat.. sehelai je.. sebab kitorang tau user malas membaca la just buat ringkas step je,.. kalau malas baca manual guide pun.. rajin2 la xplore sendiri..

lepas opis hour semalam, aku cadang nak balik tepat kol 430 pasal nak mengelak jem, minyak keta aku dah budget ngam2 sampai umah.. maklumlah gaji lambat bulan ni hehehe, ari jumaat jem sangat menggerikan terutama di kawasan subang.. tapi aku di minta designkan kad jemputan untuk Majlis Penghargaan Kak Nor.. aku layankan jee.. tak de hal.. aku pun design la kad tu... pasti semua GD yang tengok kad aku akan menyarankan "tak payah la ko design miraaa" hahaha.. so simple.. very the tak seni kad aku tue... hehehe.. dalam kol 6 aku kuar opis.. sangat2 jem nak balik KD.. aku berdoa supaya keta tak mati tengah jalan, pasal risau minyak tak cukup tempuh jem..

huh enuf.. mari kita release tension hehehe... lepas solat maghrib.. aku, nissah, lolo n yatie berjumpa di kaunter wayang cineleisure nak layan muvi 2012.. tapi seat dalam wayang tak best.. yang ada depan sekali je.. lepas gaduh2 tarik2 rambut depan kaunter.. kitorang decide nak layan Phobia 2. aku ngeri sikit citer2 seram ni.. hehe.. tapi ramai yang cakap best.. i follow~


Justify Full
ada 5 kisah dalam muvi ni.. setiap satunya kisahya berjaya membuatkan penonton berasa suspen.. tertanya2.. dan seram yang agak dasyat.. aku tatau word 'dasyat' aku sesuai ke tak.. tp tu la yang aku rasakan hehehe.. semua kisah2 seram tu memang cukup semua rasa.. seram.. suspen.. sedih.. kesian..


Kisah Pertama (Novice)
seorang budak yang jahat bernama Pey dengan kawannya.. merompak mangsa kemalangan dengan menaiki motor membaling batu besar ke arah pemandu dari cermin hadapan tepat ke muka pemandu.. bertujuan menyebabkan kemalangan.. pada suatu malam Pey dan rakannya mahu melakukan rompakan.. seperti biasa rakannya menunggang motorsikal, manakala Pey akan bertindak membaling batu ke arah pemandu.. mereka pun melakukan seperti yag dirancang, membalig batu besar ke arah pemandu tepat mengenai mukanya dan berjaya membuatkan kereta itu terbabas dan kemalangan.. rupa2nya orang yang kemalangan itu ialah ayah kepada Pey tu sendiri.. ngeri gile bila tengok muka bapak Pey, batu besar itu terbenam di muka pada bahagian mata.. Pey cuba menyelamatkan bapanya denga cuba membuka pintu kereta tapi tak berjaya..

ibu Pey telah membawanya ke suatu kawasan terpencil untuk belajar menjadi seorang 'sami Buddha'. Di situ, Pey telah diganggu oleh bayangan 'hantu lapar' dan akhirnya Pey menerima hukum karma atas perbuatan jahat yang pernah dilakukan terhadap ayahnya dulu dengan dilahirkan sebagai hantu.

*plot cerita yang menarik.. susah nak jangka apa yang berlaku dan akan berlaku sebenarnya.. bila sami buddha tu cakap.. "bertahanlah semalam lagi" aku sendiri kalau jadi budak tu pun aku tak boleh nak tahan.. pengalaman 1 malam dia pun, boleh buat pengsan 10 kali berturut2..


Kisah ke dua (Ward)
Mengisahkan seorang remaja lelaki dimasukkan ke dalam wad kerana kemalangan.. kedua2 belah kakinya cedera parah sehingga tidak mampu berjalan. dia ditempatkan dengan seorang lelaki tua yang koma dan menunggu masa untuk dimatikan alat pernafasannya kerana otaknya sudah tidak berfungsi. lelaki tua itu adalah ketua ajaran agama.. remaja lelaki itu diletakkan sebilik dengan lelaki tua itu bertujuan untuk memindahka roh lelaki tua itu ke jasad remaja itu.. sifat ingin tahu remaja lelaki itu membuatka penonton rasa nak sepak je budak tu.. sebab sifatnya itulah yang membuatkan banyak aksi2 seram dan suspen ahahaaa.. pergelutan antara roh lelaki koma yang kuat dengan remaja lelaki yang tidak mampu untuk berjalan itu adalah suatu adegan yang sangat tidak seimbang.. mestilah budak lelaki itu tewas dalam pergelutan itu.

*sifat menyebok budak tu menimbulkan rasa tak senang duduk penonton.. suasana hospital tu pun memang dah menimbulkan rasa tak sedap badan hahaha.. nurse yang disangka boleh diharap dalam kisah ni, rupanya salah seorang pengikut ajaran agama itu.. ish ish ish.. harapkan pagar.. pagar makan padi..

Kisah ke tiga (Backpackers)
Mengisahkan 2 orang jepun yang mahu menumpang kenderaan yang lalu lalang menuju ke Bangkok.. sebuah trak yang dinaiki oleh seorang pemuda dan bapanya berhenti untuk menumpangkan mereka.. dalam perjalanan, pemandu menerima satu panggilan yang entah dari siapa, dan menyebabkan dia naik berang dan berhenti di sebuah kawasan sunyi.. apabila pintu trak belakang dibuka.. terdapat banyak mayat yang menggerikan di dalamnya.. rupa2nya mayat2 itu dipaksa menelan beberapa ketulan dadah untuk diseludup sebelum mati.. tetapi malangnya semua orang yag menelan ketulan dadah itu mati kerana ketulan dadah itu pecah di dalam perut. semasa mengeluarkan semua mayat dari trak.. semua mayat2 itu bangun dan mengejar dan mahu menggigit leher 2 pemuda jepun dan anak beranak itu.. semasa adegan kejar mengejar itu, memang sangat mendebarkan.. akhirnya semua mereka mati.. lelak jepu dan bapak kepada pemuda itu digigit oleh zombie.. pemuda itu ditembak mati oleh perempuan jepun kerana mahu membunuh hantu yang menyamar menjadi seorang budak yang masih hidup. perempuan jepun itu pula menembak dirinya sendiri kerana tekanan yang dihadapi.. hantu zombie kanak2 itu pula menyerang penduduk kampung yang berdekatan.

*sebelum masuk panggung aku wat statement ni kat nissah, lolo n yatie "muvi yg tak de idea, bila asyik2 citer pasal zombie dan alien" memang kurang dari segi idea.. tapi suspen nya masih mampu membuatkan penonton jerit "lariiiii... cepat cepat masuk lori tu.. cepaaattt". bila org tu berjaya masuk dalam lori.. semua penonton tersandar penat dan lega haaha..


Kisah keempat (Salvage)
Seorang perempuan yang bernama Nuch yang menjual kereta terpakai.. tetapi sebenarnya menipu pelaggannya dengan menjual kereta2 kemalangan maut yang di baiki semula supaya kelihatan cantik. Pada suatu malam ketika anak lelakinya Toey bermain2 di dalam garaj keretanya.. anaknya hilang dipercayai disorok oleh roh orang yang mati dalam kemalangan kereta yang dijual oleh Nuch. Nuch mencari anaknya Toey di dalam gajar keretanya dan ketika itulah semua kisah seram dan ngeri ketika kemalangan2 kereta terimbau. Nuch yang ketakutan cuba melarikan diri dari tempat itu dengan memandu keluar dari kawasan itu.. tetapi enjin keretanya tidak boleh dihidupkan dan kedengaran ketukan dan jeritan yang kuat dari dalam bonet enjinnya.. apabila enjin kereta dapat dihidupkan.. beberapa meter selepas keretanya bergerak, enjinnya mati kembali.. Nuch lari keluar kereta dan tiba2 didapati kasut anaknya Toey di bawah bonet enjin keretanya.. Nuch teringat pada bunyi ketukan dari dalam enjinnya tadi.. apabila bonet ejinnya dibuka.. Toey mati tersepit di dalam enjin keretanya itu.

*membuatkan aku seram bila tengok kereta2 yang bersusun di parking kereta aku sendiri hahaha... teringat kereta2 2nd hand... adakah dijual kerana ada kisahh disebaliknya... grgrgrgr...


Kisah kelima (The End)
kisah yang paling aku suka.. sangat seram.. sangat suspen.. sangat lawak hahaha... berkisar tentang penggambaran adegan terakhir yg dilakukan di pembikinan filem seram 'Alone 2'. Kru filem ini iaitu Marsya, Ter, Puak, Garas, dan Aey adalah yang terakhir tinggal utk menyelesaikan penggambaran bersama Kate, iaitu watak hantu di dlm filem tersebut. Kate dan Aey yang disangka sudah mati rupanya tidak mati.. pelbagai adegan seram suspen dan lucu.. akhirnya mereka semua mati dirempuh oleh marsya dengan keretanya kerana memandu dalam keadaan mengantuk..

*kisah yang sangat sangat sangat menarik.. ada kelainan dalam kisah ni.. kisah lawak suspen... kisah ni paling best antara ke lima2 kisah ni... semua lawak.. kate.. marsya.. dan krew2nya..


aku bagi cerita ini 5/5 bintang.. sebab berjaya membuatkan aku terjerit.. terkesima.. tersedih.. terkejut.. tergelak.. aku jarang bg muvi 5/5.. kalau tak salah ni 1st muvi yang ratenya aku bg 5 bintang hehehe... plzz layan citer ni.. sangat best... hehehe...

*nota lutut - weh razak muhaiden dan yusof haslam.. sila contohi kualiti filem2 sebegini.. kalau korang terlalu ego nak mengakui kualiti filem2 arahan yasmin ahmad dan aflin shauki..




aku memang minat lakonan fazura.. lakunan dia yang gedik memang sangat menjadi.. mengisahkan bella yang bercita2 mengahwini orang kaya untuk menjamin masa depan anak2nya nanti... bella terpengaruh dengan kehidupan ibunya sebelum ini yang menolak lamara seorang lelaki kaya semata2 mencintai lelaki miskin yang bekerja sebagai kelasi kapal.. keluarganya sering ditinggal tinggalkan oleh bapanya... duit selalu tidak mencukupi untuk menyara keluarganya.. ibu bella mempengaruhinya supaya mengahwini lelak kaya untuk menjamin masa depan.. seorang jejaka muda turut meminati bella..

tujuan utama mereka menaiki kapal cruise mewah untuk mencari lelaki kaya yang boleh mengahwini bella.. manakala intan sebuk dengan penyiasatan kes kematian seorang Datuk. dengann seorang detaktif, mahu membuktikan dirinya bukan sekadar jual muka membaca berita di TV tetapi mampu menyelesaikan kes kematian ini..

perkataan perkataan yang lucu seperti

Oh my God = oh my gucci
Oh my dear = Oh my Dior
Oh my prada ...
hahaha... membuktikan bella dan intan memang materialistik da branded.. tag line seperti ini memang amat2 bagus.. selepas muvi tu launch kat wayang.. bersepah2 orang guna tagline tu... terutamanyaa Oh My Gucci.. hahahahah i like... auww~

kesimpulannya cerita ini memang boleh release tension.. memang kelakar.. cerita yang boleh meringankan kepala otak.. i really like this muvi.. muax.. muax.. muax..

layan citer ni dengan kak niz, shidot syacz baby dan kakak... aku duduk sebelah baby yang masih blur dengan kisah muvi ni.. membuatkan aku terfikir.. target cerita ni memang bukan untuk kanak2.. kesian aku tengok muka baby time tu hahaha... ayat baby bila aku pandang dia dalam wayang ... "kita boring la auntie" hahahaha... alolololooo cian dia...

*nota lutut - masih pesanan untuk razak muhaiden da yusof haslam.. kalau nak buat cerita lawak, sila study bebetul kisah realiti sebenar.. bukan copy paste cerita kuch kuch hotak hang!! miyahahaha...

Saturday, November 7, 2009

Berhijrah workstation

5 nov 2009 (khamis)
aku dah berpindah work station.. selama ni aku ditempatkan bersama2 warganegara yang sengal dan sempoi (word cover) ... dianggotai oleh (aku mulai dari kiri cepaaaat jalan!)

kakak zura - seorang yang merbahaya... ketinggian kasutya sahaja melebihi ketiggian separuh dirinya sendiri.. mampu mengakibatkan anjing pengsan jika kasutnya yang 3 inci itu kelihatan (statement tak logik)

ros - sedang bercuti selama 2 bulan akibat buatan orang.. malah, orang tersebut adalah suaminya sendiri... semoga ros sihat2 denga baby key hehehe...

aizuemi - pemain futsal tegar yang menganggotai kumpulan yang bernama semut berapi yang mengharumkan nama PSMB.. seorang yang selalu perpaut di dinihari sambil mengajak semua orang menemainya ke toilet.. najes~

yannadey - programmer harapan unit pengambilan pelajar.. hati2 ketika dia menyanyi2 di hadapan pc.. walaupu picing suaranya selalu lari.. tapi dia mampu menyelesaikan programming dengan pantas..

along - seorang ibu kepada danish dan haziq.. dah lama create blog, tapi baru aktif, kelebihannya mampu bercerita dengan ekspresi teruja dan complete sehingga takkan ada soalan susulan dari pendengar..

maro - peminat fanatik warna purple.. hampir keseluruhan barang2 peribadinya berwarna purple.. besday dia nanti aku bagi sebatang color pensil purple je la.. aku rasa dia suka..

sebelum ni, aku beramai2 dalam bilik meeting yang diorang namakan bilik aquarium.. pasal bilik meeting tu berdinding kaca.. aku baru je naik taraf bilik tu sebagai bilik Inkubator .. pasal penghuni2nya berpenyakit kuning... siaaaan~

barang2 aku tak banyak.. seketul komputer.. buku catatan aku.. file pendaftaran masuk keje.. dan selipar toilet.. tapi aku menggunakan perkhidmata remover yang diupah UiTM.. hik hik hik.. aku cuma tak mau diorang makan gaji buta.. diorang kan dah diupah.. sian diorang nanti duit tatau hilang ke mana.. takut2 tak berkat hehehe...

6 nov 2009 (jumaat)
aku angkut sikit2 barang2 aku dari rumah untuk diletak di workstation baru.. sebelum ni aku tak bawak sebab tu tempat sementara.. antara barang2 aku terdiri drpd;

bantal pink - aku beli secara berjemaah di Hartamas Shooping center dengan nissah, yatie dan syacz masa kerja kat Hartamas dulu, very the memori la the bantal..

tin2 ajaib beraneka saiz - aku beli secara berjemaah gak kat ikea untuk letak barang2 opis.. meyimpan khazanah2 terulung aku.. hampir semua barang2 aneh ada dalam tin tu.. termasuklah bunga2 kecik dan riben2 cumel yang diguna untuk hias hantaran kawin aku beli sebab cumel.. lepas tu aku tatau nak guna untuk apa...

cermin yang maltipepes - aku letak kat atas meja untuk kegunaan tengok muka sendiri.. tengok tudung masih center ke tak.. daaaan... sebagai side mirror aku di opis untuk tengok sapa yang lalu lalang belakang aku terutamanya bosses.. hahaha my ex bos kat hartamas Rogue dah tau kegunaan cermin aku tu.. dia dah kenalpasti posisi yang aku tak sedar dia datang.. terpaksa aku alih2 kan banyak kali cermin tu supaya dia keliru hahaha...

pen beraneka bentuk - pen aku banyak ilang.. ada orang tu pinjam tak pulang2.. dah ilang, ambik lain pulak.. buat reta.. ilang ambik lagi.. ilang lagi.. (ulang sampai aku berenti keje situ key) ... nak pinjam barang aku.. boleh~ xda hal.. nak kasi ilang pun boleh~ xkisah.. tapi jangan la setiap kali pinjam buat reta pas tu ilang pinjam lagi ilang.. pinjam balik buat reta pas tu ilang balik.. (korang terpaksa ulang lagi sampai aku berenti keje kat situ) ... mencik! hehe.. aku dah halalkan dah.. ::wink::

layanzZZzz~


:: ini lah workstation aku kat hartamas dulu.. banyak gambar yang aku snap.. tapi gambar ini je yang aku jumpa.. ces ::



:: aku snap gambar ni guna letop aku yang dah jahanam tu kat opis hartamas :: belakang tu pokcik nazim : he is evil :: alwayz terajang my kerusi if stress :: miyahahaha... ::

sekarang aku dah bekerja di UiTM selama 3 bulan 6 hari hehe... aku hanya mampu berdoa insyaALLAH semuanya yang terbaik ALLAH berikan kepada aku.. AMIN..

*nota lutut -
Yo! ijazah terbaik datangnya dari jalanan

Dari pengalaman bercakap dan bersalaman
Konflik motivasi cuba medatasi
Positif dan benci jadi inspirasi pagi

Friday, November 6, 2009

Kau nampak Rumah

dia : korang nampak tak tuu~
aku : nampak!
diorang : nampak!
dia : apa yang kau nampak?
aku : rumah buruk..
dia : okey.. apa lagi yang ko nampak kat rumah tu?
aku : nampak kukuh lagi, tapi mesti tak de sapa yang tinggal dalam tu.. kalau ada pun.. orang yang nak tumpang berteduh time hujan.. sebab pintu dia dah terkopak. haaa.. ?? apa kes??
diorang : ha ah.. rumah buruk.. usang giler.. menggerikan je.. tanak aku g dekat..mesti dalam tu ada ular ke.. lipan ke.. busuk2 pun sure ada lipas... euw~
dia : ish..!! biar betul?
aku : kenapa?
dia : mana ada buruk.. cantik je rumah tu aku tengok..
aku : huh??!!
diorang : haaa....?
dia : hehehe... acah mak lodeeeh.. aku pernah sesaja lepak dalam rumah tu.. saja test power.. sebab aku nampak rumah tu macam haunted..
aku : tak de keje lain ke ko nak buat??
dia : barulah thrill.. mencabar.. bukan ada pape pun.. lepak2 je.. pas tu kuar laa.. bukan aku nak tinggal kat situ pun.. rumah aku sendiri pun ada..
diorang : erm.. tu la bukan ada pape pun... setakat nak tau ada apa dalam tu.. erm.. okeylah.. aku nak balik rumah aku..
aku : ha ah aku pun.. nak balik rumah..
dia : erm... kejap lagi aku balik.. korang balik la dulu.. nak cari feel.. nak lepak kejap lagi..
diorang : feel apa?
dia : ada laa.. mana boleh bg tau..
aku : macam aku tau jee.. ko feel ape..
dia : apa??
aku : hehehe.. ada laa.. aku tau laa..
dia : alaa.. nanti aku balik la.. lepak kejap je..
aku : erm.. tak pe... semua orang tahu ko akan balik rumah ko balik.. takkan ko nak bermalam kat situ.. gilee...
diorang : hehehe...


*nota lutut - ting! ting! think! ;;)

Wednesday, October 28, 2009

Programmer Budget Kental

Inilah akibatnya kalau seorang programmer sedang menghadapi tekanan dalam kehidupan pekerjaannya.. dalam status pun tiada kata2 yang lebih indah untuk diungkap selain coding~


Pak Tam
Jenis code - CSS version bahasa melayu
Kelebihan - Seorang yang multipampers dalam kerjanya..

Mampu menghabiskan sebungkus meggi di hadapan komputer sambil bermain game tanpa sebarang kesulitan..










Silolo
Jenis code - Linggo version poyo
Kelebihan - Seorang yang mampu menghabiskan sisa2 hidup di hadapan komputer dengan mendownload segala jenis link..

Beliau tidak berkemampuan makan di depan komputer, walaupun seurat bihun.. kerana beliau sedang diet..








Khairul Anarm
Jenis code - JavaScript version Jawa
Kelebihan - Seorang yang mampu menyeludup hosting dan domain free, seorang yang selalu dapat hadiah (hosting / hardisk / topup hp)

Memberi pelbagai tips2 menarik dari segi hosting dan domain, tidak ketinggalan tips percintaan berbekalkan pengalaman cinta dengan Sagi..






Akira
Jenis code - Action Script version mengantok
Kelebihan - Seorang yang mampu bersengkang mata bersama letopnya yang bernama eminem sambil menghempas2 peralatan di sekeliling termasuk menerajang kipas berwarna maroon..

marilah kita berdoa dia tak campak eminem pas ni.. LARI!!!~






army4war
Jenis code - PHP version display mood
Kelebihan - Seorang yang mampu menjahanamkan letopnya sendiri dengan jayanya..

seorang yang punctual ketika datang dan balik dari kerja.. miyahahaha...










*nota lutut - sedang godek2 Joomla... sambil2 tolong2 member.. sambil xplore2.. takut lupa codding PHP.. mari mentelaah.. hehehe...

Friday, October 23, 2009

TeamViewer

Aku sangat kecewa kat opis tadi pasal.. cubaan aku nak guna TeamViewer seperti ajaran katak tak berhasil.. si beliau offer aku untuk remote pc mac dia, untuk aku layan youtube dengan facebook.. penat aku install mende alah nie.. tak berhasil.. aku run terus pun tak berhasil.. uhuk.. uhuk.. uhuk..

sesampai je kat rumah.. lepas solat asar.. aku terus online guna pc nissah (aku bagi nama pc ni bapak eminem.. hehehe...) setelah berjaya online.. aku terus ym katak..

rEd-arMy: weh saja nak test remote pc ko boleh??
rEd-arMy: aku dah kat umah
rEd-arMy: aku dah run teamviewer
rEd-arMy: boleh dah..
B|_u3fR0G !!: silesile
rEd-arMy: nak balik id n password ko
rEd-arMy: tadi pc opis
B|_u3fR0G !!: xxxxxxxxx
B|_u3fR0G !!: xxxx
rEd-arMy: yess hahahaha... tak jelas pun
rEd-arMy: dah jelas sikit2
B|_u3fR0G !!: reti gune mac?
B|_u3fR0G !!: bagus..

aku terus menjadi sangat jakun, sehingga tidak menghiraukan keadaan sekeliling.. perut aku yang sangat lapar juga aku berjaya tidak hiraukan.. jangan kata korang.. aku sendiri pun takjub.. walaupun screen monitor katak sangat lambat untuk aku view.. aku tetap teruja miyahahaha...

malas nak type punya pasal.. ni lah kisah time aku remote pc katak.. sangat jakon level mengaibkan.. perbualan ni, menggunakan "chat- TeamViewer"

*(305488841 - katak ) (442785616 - aku)

305488841: giler
442785616: uik
305488841: oit
442785616: oi
442785616: aku leh view slow2 je screen ko :P
.
.
442785616: tgok ko wat keje la 8->
305488841: hhhaaa
305488841: siap
442785616: sila sila.. aku tak kaco kihkihkih..
305488841: bukak ler
305488841: aku pki laptop
305488841: mac ni mmg terbiar
305488841: utk tgk movie
305488841: nak tgk folder movie
305488841: tu.. folder movie
305488841: 1/3 jek ade sini
305488841: lebih ade dlm hd aku ngn kawan aku
442785616: cite apa yg ko ada =p~
305488841: die token movie dlm opis
305488841: aku nk pi solat jap
305488841: tgk la
305488841: tu yg aku layan
305488841: lebih kat kawan aku
442785616: warghh bayaknyaaa
305488841: ko boleh copy tau
442785616: laskar pelangi
442785616: gubra
442785616: angel n demon aku tak tgok lg
442785616: kala malam bulan mengambang
442785616: bayaknyeeeeeeeeeeeeeee
442785616: ong bak
305488841: tu ke atas lah
442785616: aku dah tgok sampai bawah.. aku naik ke atas plak
442785616: ade monster vs alien =p~
305488841: h //ni uruf yang aku type kat pc dia guna keyboard aku hahaha
442785616: hahaha... chat ni pun aku boleh tulis kat diri sendi hahahahah jakunnya akuuu =))
442785616: sadap
305488841: giler
442785616: hahahahah... biar ar.. ko la gilerr =))
442785616: aku tgok dunia baru kat mac ko :))
442785616: wat la keje aku tak kaco da.. saja je takjub :P
305488841: tgk xde sore [-(
442785616: hahahaha... tu namanya saje gatal sukasuki paham.. :P

:: ni la rupa bentuk screen katak yang berselerak dengan kerja2 beliau :: aku pun tumpang menyelerakkan gak, gatal jari klik layan muvi Dunia Baru The Movie :: padahal aku dah layan wayang muvi ni :: tengok pulak tak boleh dengar sound :: apakah maknanya aku tengok muvi tanpa suara :: itu maknanya aku teruja tanpa arah :: hahahahaha ::



KLIK UNTUK DOWNLOAD


TeamViewer is a computer software package for remote control, desktop sharing, and file transfer between computers. The software operates with both Microsoft Windows and Mac OS X, and functions even if the computers are protected by firewalls and NAT proxy. It is also possible to access a machine running Teamviewer with a web browser.Whilst the main focus of the application is to facilitate desktop support, and remote control of computers, collaboration and presentation features are included within the package.
-WIKI
*nota lutut - sekian n3 kurang hidayah aku.. tapi ada sedikit perkongsian ilmu disini...

Tuesday, October 20, 2009

Tag Lagi

Wah si MARO ni dah pandai tag2 aku.. baiklah.. aku jawap tag ko sebab ceremel ko erm.... dap!!

topik tag ko kali nie agak berat.. thats y aku delay jawap tag ko ni dlu, aku simpan dalam draft.. kne cari ketenangan nak jawap tag ko ni.. miyahahaha...

Aper korunk rasa bila korunk terdesak dan memerlukan bantuan semua orang bz, tp bila mereka2 itu memerlukan bantuan korunk, Se-bz tahap superman pun korunk akan cuba memberi bantuan, Aper korunk nak buat bila keadaan tu jadik kat korunk.Urm kalo jadik kat aku??

:: perasaan aku ek? ::
  1. banyak perkara yang perlu dipertimbangkan dalam hal ni.. mengikut keadaan.. emosi.. mental.. fizikal.. zahir.. batin.. uik.. lelebih pulakss..
  2. aku kecikkan skop topik ni.. aku anggap member aku tu memang jenis tak mengamalkan konsep give n take..
  3. aku akan cuba mem +ve kan diri aku dengan berfikirkan yang baik2 je..(kadang2 tak berjaya.. aku kan manusia yang tak perfect)
  4. ... itu hak dia untuk tolong aku ke tak.. sebab konsep pertolongan tu sendiri.. perlulah ikhlas melakukan sesuatu perkara.
  5. ... kalu baru kenal.. dia ada hak nak curigai aku..
  6. ... kalu aku pula belum pernah berkesempatan tolong dia sebelum ini.. jadi tu hak dia la nak judge aku.. dan tu juga hak dia nak tolong aku atau tak..
  7. ... mungkin dia ada alasan sendiri kenapa tak boleh tolong aku..
  8. tapi kalau dah berpuluh2 kali dia tak boleh tolong aku dengan berbagai alasan.. tapi bila dia nak pertolongan dari aku, sengeh dia rasa nak kene makan selipar jepun merah zue .. erm...~
  9. ... aku nekad takkan meminta pertolongan dia lagi selepas2 kejadian direject bertubi2..
  10. ... next time, kalau dia mintak tolong lagi.. aku nak pinjam selipar jepun merah zue (banyak plak nama ko dalam blog aku sangat maltipepes selipar beliau..)
  11. kalau dia tak dapat tolong aku di atas sebab2 yang x munasabah, padahal selama ni aku pernah tolong dia.. 4 sure la aku sangat2 kecewa.. terutama kalau time tu aku sedang terdesak.. bukan nak timbulkan isu balas budi..
  12. hidup dalam masyarakat.. kalau kau tak pernah berniat nak tolong orang.. ko jangan berangan la orang akan tolong ko.. kalau ada pun orang2 tu memang sangat2lah baik hati budi pekertinya.. sorry~ not me..
  13. tapi perlu ingat.. hukum karma tu wujud key!

nak serius sikit ek hehehe~
sebenarnya kita amat perlu jumpa makhluk2 sebegini dalam perjalanan kita di dunia nie, untuk muhasabah diri.. alhamdulillah Allah pernah ketemukan aku dengan makhluk2 sebegini.. pedih hulu hati+bengang+marah+kecewa.. macam2 perasaan -ve la.. kalau tak dikawal, mau dapat penendang dari aku sambil pakai selipar jepun merah zue..

tetapi Allah pernah berjanji.. semua perbuatan akan dibalas... yang jahat mahupun yang baik.. aku pegang bende tu sebagai semangat aku menempuh dugaan ni.. atau dengan ayat gengsternya "nanti lah ko.. tunggu je giliran ko pulak".. wah samsengnya aku.. hehehe..

aku suka2 nak tag orang ni, suka2 korang la gak nak jawap ke tak kih kih kih!!

:: Kak niz ::
:: Katak ::
:: Anys ::
:: Silolo ::
:: Shidot ::
:: Anarm ::
:: Sesumpah ::

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin