Sunday, December 20, 2009

ONE WAY ek?


aku pendekkan kisah ini..

.
.
(dalam hati)
jalan one way ni clear.. rasaya sebelum ni jalan ni 2 way.. tak pe la.. aku nak masuk simpang depan tu je.. lagi pun jalan ni 2 lane.. kereta dari depan boleh guna lane kanan.. kereta tak banyak lak tu..

VRrrOOooOOoomm...~
aku pun tekan minyak sukati aku, sebab nak cepat sampai simpang.. sebelum nak sampai simpang idaman aku tu.. tiba2 keluar motor Honda CBR 150R dari simpang sebelumnya...

KEBABOOOMM!%&*%^$#$)*(##

apa yang aku ingat time tu.. aku break sekuat hati.. tapi dah terlambaat.. muka mamat tu dah melekat kat cermin tingkap co pilot.. side mirror aku tertutup kene hentam motor dia.. calar.. kemek.. sakit.. adush!!

aku tergamam.. mamat tu dah terlajak kedepan kereta aku.. aku tekan minyak slow2.. g sebelah dia.. turunkan tingkap.. then aku cakap.. "saya parking depan bang!"

syukur la.. kebetulan ada kereta keluar dari parking.. bukan senang nak dapat parking area tue.. mamat tadi sorong motor dia dekat dengan gothy.. lepas parking.. aku terus keluar kereta g kat mamat tue.. aku dah bersedia di maki hamun.. aku akan gunakan skill kalis maki aku skang.. yearghh!

aku : bang.. sorry bang.. abang ok ke bang? saya tak perasan tadi bang..
(macam nak gugur jantung aku!!!)

brader : ni jalan sehala ni..
(macam intro nak mengamuk je.. aku dah cuak kalau2 dia mengamuk.. sebab aku yang salah)

aku : saya tak perasan bang.. jalan ni 2 lane, ingatkan 2 way.. abang tak perasan kereta saya ke tadi..
(aku xplain seberhemah mungkin disusuli soalan ngok ngek tak boleh blah dari aku..)

brader : saya tengok belah kiri je tadi.. dah tak de kereta saya jalan je.. sebab ni jalan sehala..
(aku dah tau jawapan tu.. saja je tanye.. memeriahkan suasana)

aku : oo ha ah.. sorry bang.. apa yang rosak bang??
(aku kembali mengulangi ayat yang sama sampai dia bosan nak dengar)

brader : erm.. side mirror patah.. break patah.. lampu depan pecah sikit.. calar ni tak pe.. sikit je nie..
(nampak macam sikit kecederaan motor dia.. kalau masuk sepital pun just level pesakit luar je ni..)

aku : OOooOoo...
(tatau nak komen.. aku sangat blur~)

brader : tak pe.. tak pe.. so skang ni macam mana? nak report polis ke.. nak settle sni?
(huh!!? bentuk soalan apa ni..?? boleh baling dadu tak?? nak jawap macam mana ni??)

aku : kalau settle sini macam mana?? selalunya kalau kes macam ni.. macam mana??
(betapa tidak berilmunya soalan itu.. apa punya sengal soalan aku.. dushh!!)

brader : kalau settle sini ok gak..
(bunyi macam menarik.. tapi dalam kepala hotak aku.. risau agenda dia seterusnya.. kenapa dia cool sangat.. nape tak marah2 aku ke.. hoish!! nauzubillah.. )

aku : kalau macam tu.. saya bagi no phone saya.. nanti abang repair dulu.. nanti dah settle call saya bawak risit sekali, kita bincang macam mana..
(sekarang aku yang buat keputusan.. tak nak nampak sangat yang aku terlalu gelabah.. aku masih boleh fikirkan solution.. genius tak gua.. tapi hakikatnya Allah saja yang tahu keadaan aku masa tu..)

brader : erm.. boleh jugak.. bagi no phone awak.. saya misscall..
(bertukar2 no phone la kitorang)

aku : ok ye bang.. apa2 hal abang call.. set tempat.. kita bincang..
(aku memang dah tak tahan dok depan brader tu lama2.. rasa nak pecah jantung aku)

brader : kereta teruk ke..??
(haa?? nak tegok gothy aku lak.. ingat dah nak balik.. aku terus tunjuk kecederaan gothy.. sian gothy huhuhu)

aku : kemek gak laa.. pintu depan ni tak boleh bukakpasal kemik.. erm..
(sian gothy aku.... uwarghhhhhh!!!!!)

brader : ok ok papehal saya contact awak nanti..
(finally..)

aku : ok bang.. maaf sangat2 bang.. sorry...................!!!
(penutup perbicaraan)

brader : tak pe.. tak pe.. tak pe...
(gila cool brader ni.. aku bersyukur sesangat dia tak ngamuk2.. kalau dia ngamuk.. aku tatau nak handle.. syukur kepada Allah)
.
.
sambil dialog2 di atas berlangsung.. kakak aku dengan lagak paparazi snap snap gambar motor.. catit plate motor.. calling2 adik laki aku kat tapah.. calling2 abang aku kat tapah.. mintak khidmat nasihat kaunseling bagai.. dari kejauhan.. thx to my siblings! lof u olzz!!

lepas mamat tu hilang.. aku call beberapa kawan aku.. aku semes beberapa kawan aku yang aku rasa diorang perlu tahu keadaan metal dan fizikal aku skang..

ada yang suruh report polis.. ada yang suruh g ikut dia g bengkel motor repair terus.. ada yang suruh dia repair dulu.. last2 aku pening2.. aku decide biar je mamat tu settlekan motor dia sendiri..

aku masuk kereta.. dengan perasaan yang buat2 slamber aku cakap dengan kakak aku "tak xcident tak racer la hahahahahaa" (aku tengah control emosi sebenarnya) ... kakak aku senyap je.. sure dia bangga dengan adik dia ni kah kah kah... pas tu aku pun teruskan perjalanan ke tapah.. hidup mesti terus beb..
.
.
sesampai kat tapah.. aku disambut dengan meriah.. kalah pengantin disambut.. bezanya.. tak de kompang je.. selalunya kalau aku balik tapah.. aku sendiri yang kene turun kereta bukak pintu pagar.. aku kene bukak kunci.. aku masuk kereta balik.. parking kereta dalam garaj rumah.. aku kne tutup balik pagar.. tapi kali ni.. aku sampai je adik aku dah tercongok depan pintu pagar.. bukak pintu pagar .. tutup balik.. miyahahaha....
.
.
thx to korang yang sudi tanye khabar aku dan gothy dengan semes atau call direct.. aku serabut time tue.. aku semes and send to many kat korang2.. sapa yg dapat semes dan call dari aku tu adalah orang2 yang terlintas kat kepala hotak aku time 2.. tq.. semua respond sejurus perasan semes aku tu.. aku pun tau korang tak boleh bantu apa2 sangat time tu.. at least korang tanye khabar aku.. korang tau sapa korang hehehe.. aku serabut memang suka wat keje tak de paedah cenggitu..

thx gak kat ngko.. ngko.. ngko.. dan ngko yang sudi surveykan harga barang2 spare part motor tu untuk aku.. mahal dowh barang motor tu.. ye la motor tu agak besar.. memula terpikir.. nape laa aku terlanggar motor besar, napa tak kecik..murah sikit spare part dia.. tp pk2 balik.. nasib baiklaaa motor besar.. rider dia tak cedera langsung.. kalau motor kecik.. mau gak terpelanting sehasta dua beliau huhuhu.. Nauzubillah..

terlalu ramai sedara yang bertanya kisah ni.. aku bg satu contoh dialog yang agak aneh..

sedara : haa apa cerita kereta mirah?
aku : (aku pun bercerita dengan sangat emosi)
sedara : haa.. pas xcident tu... balik tapah terus ke?
aku : ha ah.. terus balik..
sedara : terus balik?? boleh pulak terus balik lepas xcident
aku : err.. aarrr.. ha ah terus drive ke tapah.. erm..

(mungkin dia fikir aku dalam keadaan terkejut n tak sesuai drive jauh time tu kot.. emosi aku stabil untuk teruskan perjalanan ke tapah.. tak de symptom2 emotional damage pada diri aku alhamdulillah)

*nota lutut - moral of the story.. serius aku skang tak berani nak masuk one way.. dan tak berani nak langgar trafik lite.. kejadian ni buat aku berfikir.. kalaulah masa langgar trafik lite tu.. ada juga kenderaan lain yang berfikiran cenggitu... Nauzubillah.. Ya Allah Ya Tuhan ku.. jauhilah aku dan orang2 yang aku sayangi dari kecelakaan.. AMIN~

14 comments:

yed said...

ehem, ehem..
1st commentator..
HAA... kan da cakap, sehala, one way, xpaham, kan da eksiden.. sib baik sket je..
ok, bye.

Che'Ni said...

eksident dengan sangat bergaya!!!!! cayalah mirahhhh! branded abiss!

Ishida Kuchiki said...

eh ngok! da tahu one way berani ambik risk!! cilabon la lu. bak sini no tipun mamat cbr tu! eh hensem?? bak laaaa mirrrr... nak nombor tipunnnnn diaaaaaa.. mirrrrr... bak laaaaa....

Cik_Kala said...

1 - brader tu tak marah pasal ko pempuan... ade kakak cun plak tu...
2 - brader tu agak2 dah kawin lom? kot2 ketemu jodoh cara begitu....sweettt!
3 - nasib baik CBR... kalau CLS ke, CLK ke...?? kenot imagine...
3 - tapi kalau tak kena macam ni, esok luse ko wat lagi....so next time patuhi undeng2 yer...

ps : undang2 yang aku selalu langgar adalah memandu melebihi had laju. huhuhu

~@k1 is @utuMn!~ said...

huhuh.. gelak dl dlm situasi ko bercerita ngn mamat 2~

n seterusnye~
iskk ko ni.. lek kali hati3~~~
kn da kemek~
take a gud care ok nex tyme!!

army4war said...

yed - memang dah tau..bende nk jadi.. ok bye

kak niz - memilih tol kan? ahaha..

shidot - dah settle dah dengan beliau.. RM300 dia mintak.. aku dah delete no dia.. kalau nak.. mintak sendri no phone dia hahaha...

cik kala
1 - pelesit aku dah rasu dia kot time tu
2 - muka dia pun aku da tak henggat.. sebab time tu aku cuak.. seboleh2 au tak pandang muka dia..
3 - dun imagine.. hahaha
3 - napa 3 ko ada 2 kali.. haha ada hikmahnya kan ehehehe..
ps- slalu gak buat.. time aku bangun lam,bat nak g keje.. uhuhuhu...

aki - kemek gothy ku.. remuk jiwa ku.. ahaks~ gedik tak?? hahaha

Farihan said...

aku suka racer yg xcident....tu jer nak komen faham2 lah ekss

eT said...

abang tu bujang lagi x?miyahaha....

PENTULIS said...

lu memang berani.. jalan sehala lu main masuk je. bagus!

err.. nombor plet kete lu berape? gua nk tikam.. dpt bg nombor plet CBR tu pn orait jugak..

army4war said...

maro - aku pun bangga dengan pencapaian aku sebagai racer maro hahaha

et - tatau la abg tu bujang ke tak.. nak kenenkan untuk dania ke et?? hahaha...

pentulis sengal - no plate gua 9666! kalau lu tak menang jangan panggil gua mak lagi.. paham??

katak said...

aku ko tak hubungi pun. jgn kate sms.. mms, 3g, hsdpa, mahupun line ttp.. tk de pun.. aalaa.. padehal aku dekat je kan..
eh .. bukan cbr tu ke yg aku idamkan nk dilanggar oleh? hmm.. ko dah langgr die??? ape?? argghh!!!! aku dah mental .. aku dah mental..
ehem..

Rencah Kehidupan said...

dah tau one way pi masuk juga.. hmm, by the way, hensem tak laki tu...

Lolo said...

huhu.. sabo yek mira.. dugaan la tu.. ni kes drifter-tak-jadi la nih..

nway.. ape sal komen dari kaum wanita kebykkan nye tnye mamat tu ensem ke x? hmm...

army4war said...

katak - ha ah sengaja tanak cotact ko.. sebab aku tau sure ko akan ketawa teresak2 dan menangis terbahak2 bila tau aku xcident kan kan kan?? oi aku roger ko kan.. bg sepakan penalti kang baru tau!!

rencah hidup - perencah adabi ada tak?? hahaha.. bukan nk tanye aku ok ke tak.. at least tanye.. "ko hensem tak mira" aku dah sejuk hati.. semua tanye pasal laki tu.. huh!!

lolo - memang aku citer kat sape pun.. soklan standart diorang adalah "hensem tak.. dah kawen tak" time tu aku tak teringat status atau level kehenseman beliau.. aku pk dui duit duit duit... wow materialistiknya beta.. hahaha...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin