Thursday, October 7, 2010

Lagi.. Bukit Tinggi Padang..

Chaaaaang~

Balik dari Bukit Tinggi, Padang Indonesia selasa petang lepas.. esoknya rabu aku terus demam.. sakit pale.. selseme.. MC.. semalam aku berjaya g opis sehari, cuba motivasi diri gak.. hari ni aku tumpas kembali.. uhuk uhuk.. korang baca la n3 ni dengan nada sengau ye.. sebab aku type n3 ni hidung aku tengah tersumbat kekekeke...

version lain ada kat sini:
zuco
et
maro
kak bai
ikram

mengimbas 1st time aku sampai Bukit Tinggi, Padang April 2010
Padang Indonesia ... Part I
Padang Indonesia ... Part II


DAY 1

sempat ambik gambar time otw menjejek flight yang saaangat la jauh nak menapak huhuhu... nape la flight tu tak berenti dedepan pintu kitorang je kan hehehehe


menatang kaler kuning yang ada nama aku tu la pak fahmi angkat sambil menunggu kitorang kat depan Airport Minangkabau.. sampai lenguh2 tangan Pak Pami angkat bende tue pasal kitorang lambat kuar dok tunggu beg2 kitorang yang pening pusing2 dalam tempat kutipan luggage kargo tu...


belum pape dah kene pow dengan orang airport tue pasal sebuk2 angkat beg2 kitorang walau tak disuruh pas tu diorang pow pak pami duit.. thx pak pami.. hutang settle key pak.. lex ikram lex.. jangan kerut2 dahi.. pak pami ada duit kecik kekeke..


ini la van serba guna yang membawa kami ke seluruh pelusuk bukit tinggi.. dari jalan besar.. jalan kampung jalan 1 lane jadi 2 lane.. pergh.. sangat kagum dengan driver van nie.. salute pak!! balakang van ni ada tempat luggage kargo tau.. jangan main2 huhahahaha..


perhentian pertama yang kitorang xcited bergambar.. senget2 semua org kengkonon angin kuat sangat.. kalau mandi kat sni lagi best ni... malangnya bila nawaitu nak mandi sungai je.. ujan.. bila nawaitu nak mandi je hujan.. tak pe la.. next time maybe.. hehehe.. pak pami cakap.. kalau basuh muka dengan air tu awet muda.. kalau rendam lama2 terus muda sampai bila2.. hahaha... mati lemas la tu.. lawak gak laaa pak pami nie...


aku dah pernah sampai sini sebelum nie.. family trip.. tapi tetap xcited posing depan rumah yang unik dengan ukiran nie.. kat sini kene kencing dengan penjual eskem padle pop super dupper yummie.. eskem pelangi dia pow 6ribu rupiah.. harga kat supermarket 1.5ribu rupiah je.. dem tol la pak eskem tue..


aku banyak habiskan masa aku kat bukit tinggi dengan budak tecit ni la.. sangat manja.. sangat adorable.. ibu dia tatau aku dah banyak kali geget budak nie di luar pemerhatian ibu dia miyahahaha.. budak ni bukan nangis.. dia gelak lagi ada la huhahaha.. geget tak nangis.. bila sebut "hep..!" baru dia nangis, hati tisu cepat merajuk.. cepat gelak kekeke...


ini la bukti aku mendera budak tecit nie.. ternganga dia aku kerjakan.. dun worry et anak ko tak nangis.. dia bahagia je aku tgok.. pas aku tonggang terbalikkan dia.. dia gelak plak.. aku lak yang confuse nape dia gelak.. hahahaha...

DAY 2
berenti di tepi sawah menghijau.. eeewah... sangat feel tengok suasana kat sini.. kampung aku kat tapah tu tak la bandar sangat.. tapi duduk kat kawasan perumahan, mana nak dapat feel sawah cenggini.. so masing2 la pose dengan hebatnya.. bak kata encik kamil laki sarah.. sawah cenggini kampung aku pun ade.. cetss..


berapa kali ntah kene hon dengan kereta.. motor lori bagai.. semata2 nak tangkap gambar kat area nie.. pening agaknya pak pami tgok kitorang yang tak habis2 bergambar ni keh keh keh... tq pak.. u memang tour guide yang sempoi n sporting hehehe..


aku kurang pasti caption apa patut letak kat gambar nie.. ye~ sarah.. ko nak cakap ape kat aku tue.. kak bai ngantok ke.. zue ko pomot beg aku ke.. beg tu dah 6 7 tahun dah aku pakai.. hilang jumpa balik.. adik aku rembat aku jejak balik... akhirnya beg ni sampai oversea hahaha..



semua tengah tunjuk skill baling batu masing2.. average semua 2 kali je melambung batu tu dalam air.. aku berjaya buat 3 kali lantunan .. ye la ye la encik kamil baling batu jauh.. tp 2 kali je melantunkan.. kekeke lariiiiiii~!



dialog
aku : jom buat gaya terbang.. aku ke kiri.. kak bai dengan maro korang kanan tau.. sure gambo cantek
kak bai : mcm ni ke..
maro : yaaarghhh~!
aku : tahan tahan.. senyum senyum.. panas nie.. adeh tahan kaki...
(huhahaha... ntah bantai je dialog ni.. agak2 je huhahahaha)



jom sarah pose tembak2.. beng beng!! cantik tol istana Basa Pagaruyong nie.. kalau leh masuk lg gempak kot.. tp still under construction.. last time aku g pun cenggini gak.. tak pe tak pe..pose luar ni pun dah mcm2 gaya hehehe...


makan bersimpuh.. atas restoren terapung.. banyak tol ikan2 talapia yang besar dalam air tue.. sambil makan, sambil jenguk2 ikan.. feel dowh!! tetiap hari nasik padang.. sampai kitorang terpaksa request nak makan lain, pasal dah jemu tiap kali makan nasik padang je.. thx pak pami layan kerenah kitorang.. pak pami memang best.. semua kebajikan kami terjaga di sana.. hehehe.. yo yo je kekekeke..



pertarungan senget antara negeri kelate dan perak.. peraturan congkak masing2 berbeza.. haa skang baru tau hehehe.. diadili oleh qasrina sambil makan pisang je.. sangat relax pengadilnya.. hahaha... mesti la dia bg mama dia menang maro.. ngaku kalah je la hahahaha... ko tengok dia jeling 'rumah' mama dia dalam congkak tue.. sah sah dia nak bawak masuk kulit2 siput tu dalam 'rumah' congkak mama dia hahaha.. aku dah kene.. aku kalah dalam pertarungan dengan kak bai ari tu huhahaha...



maro test power minum kopi ber'straw'kan kulit kayu manis mengikut saranan tuan kedai kopi nie.. maro kata sangat feel.. aku tak minum pasal aku tak leh minum kopi.. sila sila sila.. ko leh jadi duta kopi bukit tinggi maro.. kelihatan sangat lazat ko menggayakannya kekekeke...



DAY 3
berposing ala2 budak darjah 1 nak masuk kelas.. pegang bahu masing2.. berlatar belakangkan tasik maninjau yang sangat shantek... kabus pagi dia memang cun tak boley blah..sejuk gak time nie... i loike suasana cenggini... woo huuuu~!



dania tak de mood nak buat peace.. dok isap jari.. ntah sedap sangat ke jari dia tue.. geget gak budak tomey ni kang.. dah geget dah pun ari tue.. kekekeke.. last2 aku je la buat peace dengan tatak mayo depan kedai helmet.. zuco beli helmet.. ikram beli helmet.. murah kata diorang.. aku tak naik motor.. kalau tak, aku rasa ada kemungkinan gak aku rembat helmet dia.. pasal memang cun2 helmet dia.. sempoi hehehe..



aku terlelap seround kat sofa time karok nie.. penat down.. balik dari jalan2 dengan van merah.. esoknya dah nak tukar hotel.. diorang kejutkan suh aku nyanyi gak.. aku pun ambik mic terus tarik lagu apa ntah... layan gak karok ramai2 cam nie.. jom next time hehehe...



DAY 4

waaa banyak tol beg... time datang ari tu tak la banyak cenggini.. tak pe tak pe.. van pak pami memang ada port untuk luggage kargo.. kan zue kan.. kantoi ko memang level tak boley blah zuee huhahahahah!!



nak balik ke.. nak datang ke.. nak pindah hotel ke.. pose tetap pose.. beg aku tak bawak masuk kargo van lagi tue.. dok sebuk posing2 dengan 2 budak nie... time ni nak pindah hotel kat area padang.. pasal dekat nak ke airport.. esoknya dah nak balik KL.. kejap je rasanya..



sebelum menjejaki sejarah Lubang Jepang.. kitorang cenyum2 dulu depan kemara.. 7 orang je masuk.. aku, maro, zuco, fadzil, sarah, kamil, n ikram.. yang bawak baby sure la xleh masuk.. kak bai, amin, qasrina, et n dania.. pasal dalam lubang tu agak haunted.. 1st time aku masuk ari tu pun aku rasa lain macam.. 2nd time tu masuk pun feel dia still sama.. maro pun tengah jalan dalam tue dia bgtau dia rasa lain.. maklumla.. makhluk tuhan tu memang wujud..



lepas masuk lubang jepung.. kitorang panjat menara plak.. gayat dowh.. tp bila tangkap gambar pandai tak aku kaber kegayatan aku tu.. huhahaha... zue ko pun sama.. jangan nak berlakon tak gayat huhahahah!! tapi siyes cantek pemandangan dari atas nie.. 1st time aku datang sni.. aku tak naik menara nie.. bak kata maro.. ko buat bebende yang tak pernah nie kalau dengan kitorang je huhahahaha..



haa.. kat sini pun aku baru sampai ke hujung batu nie.. sangat best bau laut.. sejuk.. angin kuat.. jom sarah jom terbang~ ziuuuuu ziuuuuu~! jenuh gak nak meniti batu2 ni sampai ke hujung.. pasal dikutiri ada batu yang enggak stabil.. hehehe..


DAY 5
nak balik daaahhh~ tengah tunggu flight kat airport minangkabau nie... muka2 bangun pukul 5 pagi waktu indonesia.. nasib la budak2 kecik si qasrina n dania tu tak bad mood pasal kene bangun pepagi buta.. diorang syok berjalan la tue hehehehe...



"bob peeeeeeeeeennn..bob peeeennnn~" itu lagu yang sering dania hiburkan aku bila aku dukung dia... dia nak nyanyi "sponge bob square pants" nasib la ibu dia bgtau aku apa yg dania nak nyanyi.. kalau tak sampai sudah aku tatau dia tengah nyanyi lagu tu kat aku hahahahaha...



dania..~ bob tak buat passport ari tue.. lagi pun dia warganegara indonesia.. tak boleh ikut kita balik Malaysia... babai BOB!!


ni dah kali ke dua aku ke Bukit Tinggi Padang Indonesia.. atas permintaan kawan2 aku cuba la sebaik mungkin jadi person incharge untuk trip kali nie.. alhamdulillah overall nampak ok... "yang buruk itu datangnya dari aku sendiri.. yang baik itu semestinya datang dari ALLAH S.W.T"

*nota lutut - seronok tengok negara orang.. ada yang cakap kat aku "negara sendiri pun cantek gak tak payah la melancong negara orang" hehehe.. salah tue.. dunia ALLAH ni luas.. kalau ada peluang apa salahnya kita luaskan pemandangan ke negara orang... negara orang lain pun tetap bumi ALLAH juga kan kan kan... peace~!

13 comments:

zyra said...

uuu.. beshnyeeee!~

knis said...

saya sangat suka nota lulut itu!

army4war said...

zira - hehehe... ha ah best best best...

kak niz - saya juga suka nota lutut tue.. tgok negeri org sangat membuka minda kan kan kan hehehe...

bang am said...

Ada rasa lain ke kat lubang jepun tu?? perasaan ja kot.. mcm ok jek masuk dalam tu.. tp xde laa masuk dgn takbur & riak pun.. huhuhu

army4war said...

ikram - hehehe... mgkin gak perasaan, pasal dh tau sejarahnya mmg ngeri.. rasa pun takat tu je la.. tak terbawak2 hehehe..

eT said...

aku amik masa abeskan en3 ko nih 10min mira...lama x?hehehhe

army4war said...

et - hahaha... pasal aku buat 5 hari dalam 1 n3.. tp aku puas ati ko bca semua yg aku type.. ko bca dengan sengau tak et?? hahahaha....

miezaniera said...

wah tamat dh pengmbaraan kt Padang..pasni ko dh tkde cite nk update hehehe eh gmbr yg terbang tu maro ke zue? aku nmpk mcm maro je..pak pami mmg terbaek la..seb dia da kawin kn mira..kalo tak..maybe dia ikut ko balik Malaysia hahahahha

army4war said...

kak bai - penat nk upload gambar2 tue.. pasal saiz besar2.. buat sekali harung je la senang hehehe... pak pami memang terbaek!! hehehe...

Farihan said...

semua blogger dah buat entry pasal bukit tinggi kecuali aku pe kes nie...uwaaarrrgghhh takpe nnti dah basi citer padang baru aku update, skunk tgh stress test tuk muka hodoh geng aqua raya psmb 2010

Sarah Syazwani said...

aku pun x buat lagi entry pasal padang ni..br masuk keje maa..hehe

army4war said...

maro - hahaha sila sila tgu basi.. pasal skang ni aku bca blog blogger lain aku confuse dah semua citer sama termasuk la citer aku.. hahaha...

sarah - waa baru masuk keje.. cam menarik je bunyiannye hehehe...

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin