Wednesday, October 29, 2008

dugaan gaji clear

kuar umah pagi tadi aku pau mak aku 5 hengget sebab gaji belum clear nak buat cover sarap kat makak bistari.. mak aku bagi 4 hengget je sebab mak aku tak de duit kecik.. mak aku lagi kaya dari aku tau.. (kepada korang.. jangan ikut jejak aku ni..) aku tak pau bebanyak mak aku sebab aku budget semua berjalan lancar pagi ni macam pagi2 sebelum nie..


dah set up tudung kasi center.. calit skit perfume body shop.. (sampai opis je sure bau aku saling tak tumpang bau asap lori) calit skit litip loreal kakak aku (sampai opis bibir aku akan nampak gothic kaler litip cekelat bercampur dengan habuk kaler itam).. sandang beg.. sarung sweater.. sarung helmet (penat set up tudung kasi muncung.. pas pakai helmet sure kemek seribu bahasa.. siap ada line2 kat tudung.. adeh..) salam mak aku depan pintu.. cium pp kira kanan (cup.. cup..) aku pun turun tangga apartment aku dengan macho..

sampai tempat parking motor.. aku pun cucuk n pulas kunci kat handle motor aku.. aku pun mula memijak err.. pemijak untuk start kan motor tu (tatau nama saintifik) pijak 1 2 3 4 5 6 kali.. haaaa hidup pun kau.. biasa laa engine sejuk pepagi.. aku sorong ke belakang kuda aku tu, nak kuar parking motor.. rasa berat semacam je.. ehem.. berat dari kebiasaan ek.. aku wat derk je dulu.. mana la tau kot2 aku tak de tenaga pepagi sebab tak pekena roti canai kosong banjir sambal lebih dengan air suam mamak bistari lagi hehehe.. tetapi pabila aku tenung bebetul tayar belakang aku tu.. kadar kekembungan tayar menyentap tangkai hati huk huk huk..

argh!!! tayar motor aku panceettt...!!!

setelah sekian lama aku dimanjakan dengan kuda aku tu.. yang aku tau.. pulas je pemegang handle, motor tu bergerak.. hari ni aku kne mengeluarkan keringat sikit, aku berjalan ke tempat tunggu teksi.. tak berapa nak penat plak.. mungkin sebab zaman dulu kala memang aku dah biasa berjalan pergi kerja.. alhamdulillah cepat je dapat teksi.. duduk la dalam teksi tu diam2.. tau2 dah sampai opis..

kat opis macam biasa je.. hangin2 wat codding.. hangin.. hangin .. hangin dan hangin.. nampak sangat aku tak terre..

tengah hangin wat kerja.. teringat kuda aku.. aku pun sound check bos aku nak balik awal nak settlekan kuda.. cam biasa diorang okey je.. tq bos..!! pukul 5 teman opismate makan.. last2 gerakan cari teksi hampir pukul 7 malam..

dan bermula lah tragedi, antara kisah yang aku tak boleh lupa..

1st teksi.. berenti.. "kota damansara" drebar hayun tangan menunjukkan dia tak g kawasan tu..

2nd teksi.. berenti.. "kota damansara.. dah 3 teksi saya tahan tanak masuk kota damansara" (tipu sunat)
drebar teksi - "err.. saya nak isi NGV kat depan tu kejap.. nanti saya pusing balik.. kalau adik ada kat sini lagi, saya ambik"

erm.. janji manis.. dia cuma tanak luka kan perasaan aku lagi kot..

3rd teksi.. berenti.. "kota damansara"
driver teksi - "masuk.. masuk.. masuk.."

uik.. apa kes teksi ni penuh sangat.. aku tenung manja orang2 dalam teksi tue..

perempuan india kat seat belakang - "masuk.. masuk.. masuk.."

memang confuse.. tapi aku masuk jugak sebab aku tak larat tunggu teksi dah.. aku duduk dengan rasa hairan...

seat depan selaku co pilot.. anak lelaki driver teksi berumur 3 tahun.. sebelah aku isteri driver teksi sambil memangku anak lelaki bongsu dia berumur dalam 6bulan kalau tak silap aku..

isteri driver - "saya tak tahan dengar anak2 saya menangis sampai papa diorang balik umah"

aku senyum je...

anak lelaki sulong dia dah terkam aku.. aku kurang sabar dengan budak2 buas nie.. aku tolak badan budak perlahan2.. kali ke 2 aku tolak lagi.. ke 3.. ke 4.. ke 5..

dan kali ke 6... aku dukung budak tu.. aku pusingkan badan dia.. aku letak dia kat seat depan.. "seat properly"

budak terus nangis.. bapak dan mak dia nampak serba salah.. aku dah hilang sabar... bapak dia pujuk anak sulong dia tu.. dia suruh tengok semua kereta yang lalu tepi teksi tu.. ada anjing ke tak dalam kereta tue.. budak nakal tu mula berhenti nangis dan tengok semua kereta.. kot2 ada anjing dalam kereta tue.. gelak sakan aku..

dah agak lama dalam teksi tu.. bapak dia cakap.. saya tak pernah pukul anak2 saya ni.. perh.. aku pulak rasa terpukul.. sebab aku berkasar dengan anak sulong dia tadi.. "ouww.." aku main2 dengan anak bongsu dia tue.. cute sangat.. jarang aku nampak anak orang india ni cute... aku berlaku jujur je....

haaa sampai pun kota damansara.. lega gila hati aku tidak terkira...

"tolong singgah bengkel motor ek.. saya nak settlekan motor saya"

driver - "saya tak kisah.. boleh jee"

lepas deal dengan orang bengkel tu.. aku masuk teksi balik..

"mana driver"
isteri driver - "dia g kedai sikijam"

aku tenung meter teksi.. tak stop.. erm.. biar je la..

orang bengkel follow teksi sampai tempat parking kuda aku.. aku jeling meter teksi.. RM21.xx

driver - "bayar lebih sikit laaaa..."
aku tersentap...

"berapa?"

aku hulur RM50

driver teksi - "kasi lebih 2 ringgit la"
"erm..."

driver teksi pulangkan baki.. aku malas kira.. terus masuk dalam purse..

skang aku diarahkan naik motor orang bengkel tu pergi ke bengkel.. dia naik motor aku yang tayar pancet tu.. dia ada skill kot ride motor pancet hehehe..

sampai kat bengkel.. aku check purse aku.. nak kira balance teksi tadi..

RM23!!!!!!!!!!!!

penipu punya driver.. dah la aku tak selesa dalam teksi dia.. dah la kata nak charge 2 ringgit je.. ko kebas duit aku sampai 6 ringgit... tertekan aku...

orang bengkel check2 tayar kuda aku.. dai kata apa bende ntah rosak... aku pun suh la dia tukar.. bila dah settle..

"berapa taukeh?"
taukeh - "23 ringgit"

glup!!!!

taukeh - "lain kali bawak sini la.. murah sikit"

sampai umah aku tanye harga bende alah tu kat kawan aku guna ym.. dia kata bende alah tu 5 ringgit je... habis kuat dia teka.. 15 ringgit..

adeh.. sakit jantung aku...

dugaan gaji dah clear namanya.. adeh.. adeh..

11 comments:

All U Can Print said...

aku terharu membaca cerpen ini. aku doakan ko bertabah menghadapi segala dugaan wahai melur kembang pagi..

army4war said...

terima kasih "semua engkau boleh cetak"

semoga kita sama2 tabah

princesslavender3 said...

Hahahhahaha!! Aku da lama x bc blog komedi.. trimas!! *aku janji x gelak k*

All U Can Print said...

aku benci tau. sbb kau x allow org lain komen nak kena login gak. sampai ati ko translate nama aku wahai ASKAR UNUK BERPERANG

All U Can Print said...

*UNUK = UNTUK
harap maafkan aku kerana tangan aku sakit (alasan)

army4war said...

nak menyamar la tu..
tu pasal nak komen tanak sign in dulu..
biasaa tuuu~

ni khair said...

now, u know lah..why im so kerek this this kind of "jin kuning, jin merah dan jin ijo..kadang-kadang ada jin ungu".

z!L@ said...

oit..ko bila mahu menghapdate blog ko ni?
kalau tak baca blog ko..aku tak keruan..aku windu sama ko..owh..(ingat tak kenangan kita 'bersama' dahulu) Ceh!

hegira said...

agaknya ko kuar umah kaki kiri kot..

reflesia said...

wakakakakaka...uihh sory...sian ko..wahahahha...ko kenai aku tak...hik hik

army4war said...

kak nizniz: banyak tol jin yang akak ketemu.. jin kung kenal laa.."i will follow uuu" seram bukan?

zila: of course i remembaaaa!! we pernah together2.. sooo romantik. ahakss.. nanti kita setting2.. then kita date!!

hegira: lain kali aku kuar umah kepala dlu.. uik cam unta la plak nanti aku huhu

jin jingga: aku kenal sapa kau.. jin kepala jendol.. hahaha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin