Tuesday, December 9, 2008

selamat hari raya aidil adha


pagi tadi aku bangun awal.. aku dengar bunyi goreng2.. jenguk dapur mak dengan acik tengah sebuk masak2 kat dapur... aku terus mandi...lepas mandi.. aku jenguk dapur.. erm.. almost complete.. aku masuk bilik balik dan zzzZZZzzzZZZzz~

tido2 ayam je, sebab kat ruang tamu, riuh rendah... suara adik2 sedara aku saling bertingkah dengan suara kat tv, tetiba adik aku masuk bilik aku..

adik : "weh.. bihun tawar kat atas meja"
aku : "erm..."

aku redha dengan komen dia, sebab dia masak nasik goreng ke bihun goreng ke atau meggi yang di modify ke, memang sedap..

mak : "miraaaah... makan cepat.. bihun ada tu"
aku : "erm... baik~"

waah.. hari ni aku puteri.. mak dan acik aku bekerja sama kat dapur hari ni.aku mengambil keputusan nak jadi pemalas hakhakhak... alaa basuh pinggan nanti aku take over laa...

erm.. bosannya.. ni la akibatnya tak balik ke kampung beraya hehe... kalau tak.. pepagi buta sure dah ada sedara mara yang datang beraya, kalau tak, sure tak bosan, cuma sangat penat je, sebab tempat selayaknya untuk aku di kala raya adalah tepi singki..uhuk uhuk uhuk..

tahun ni kitorang ambil keputusan beraya kat sini je dengan keluarga acik aku.. seingat aku ni kali pertama kitorang tak beraya di kampung.. raya haji di tapah tak semeriah raya puasa.. kalau nak diikutkan, raya hajilah sepatutnya perlu lebih meriah dari raya puasa kan..

dari pagi tadi diorang semua mengadap tv.. adik aku pepagi buta dah culik laptop aku masuk dalam bilik dia.. aku sorang2 dalam bilik mengadap dinding sambil kira berapa kali kipas siling aku berpusing.. ohhh.. bosannya..

tetiba penyelamat aku sms:
"Nak jalan2 lepak x? kat opis matrock." (aku tak edit sikit pun sms dia)

sms aku:
"Mcm best je bunyinye.Bila kah? Beraya kat situ ke? Kol brapa ke si2? Ko kat umah ke skang?" (ni pun aku tak edit)

lepas solat zohor aku dan bintang menuju ke opis matrock..

sesampai kat opis matrock .. dia menjemput kitorang kat parking dengan kereknye.. dasat gak security opis dia.. nak masuk setiap pintu kene touch pass.. tu normal la.. naik lif pakai pass, lepas touch, hanya boleh tekan butang lif tingkat yang kita bekerja je.. tingkat lain tak boleh tekan.. pas tue, masuk toilet pun pakai pass (aku ketinggalan kot) kalau pass diorang ilang, mau batu karang diorang ni.. kitorang masuk macam perompak.. siap menghindari cctv.. perh.. advanture betul beraya kat opis dia nie...

mamat ni kerja kat bilik server.. paham2 je la suhu kat bilik server macam mana... beku gak la aku dalam tue.. kitorang melagho je surf internet sampai mamat tu habis shift dia kol 7 malam..

selepas dibuli oleh matrock untuk men downgrade YM dia dari version 9 ke version 8.. kitorang keluar opis dan menuju ke rumah matrock pulak untuk menemani beliau memberi kucing makan... (hek elee mamat ni)

mak ai cun siot rumah dia.. hiasan dalam rumah macam rumah family.. siap deco lagi.. perh.. agak kagum sebab rumah bebudak bujang beb...

lepas kucing dia dah kenyang dan terdapat beberapa kesan cakaran kucing di tangan matrock(padan muka) kami menuju cari kedai makan area wangsa maju.. matrock sempat berpesan:

matrock : "hantar gua balik pukul 10.50 malam.. sebab gua nak tengok cerita Intan kol 11" (hek eleeee)

kawan matrock si Yee Ah Chee juga(aku rasa nama dia dah betul dah) pun join lepak makan kat mamak tadi.. so.. geng lepak dah jadi 4 orang..

tengah duduk tunggu order.. tetiba dapat sms abang faisal ex-opismate, rupa2nya dia kat kedai yang sama... lama tak jumpa dia.. sejak bawak haluan masing2 dari company devcorp.. terharu dia kenal aku lagi.. kata dia, dia kenal aku punya gelak.. hak hak hak...

Intan dah nak start.. kitorang pun balik dan tinggalkan matrock kat tepi jalan (padan muka)

bintang : "dud ajak lepak kat bandar seri damansara.. esok ko tak kerja kan?"
aku : "aku ok jee..."

sekarang kami menuju ke bandar seri damansara pulak.. lepas ambik dud kat rumah dia, kitorang lepak mcD je la sebab semua kedai melayu yang kitorang lalu tutup maklumlah, hari raya... lepas pekena mcShaker kitorang pun balik ke rumah masing2..

begitulah cara aku menyambut Hari Raya Aidil Adha pada tahun ini.. hehehe

nota lutut - kat sini sedara tak ramai.. so aku beraya dengan cara sendiri..

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA... MAAF ZAHIR DAN BATIN..

19 comments:

Nizniz said...

sungguh...sungguh...sungguh tak cool!

princesslavender3 said...

Eeee.. x bestnyer rayaaa koooo... Aku pk ko pulang beraya di kampung halaman.. lupa nk jemput dtg rmh.. mak aku masak sup gearBOX!!Sllluurrp!!!

army4war said...

kak niz - memang tak cool.. tu yang terpaksa cari jalan supaya tidak bosan .. kalau kt tapah, at least boleh lepak beraya kat umah kawan sampai family dia halau balik.. ha ah kak..memang tak cool!

lavender - memang tak best.. tak pernah di buat orang hari raya lepak kat opis kawan.. tapi aku terpaksa mencari alternatif lain supaya aku tidak sanggap sampai pitam kat umah.. wah gearBOX, kalau datang sure kenyang dan boleh la wat spare part kereta aku kan..ha ah weh memang tak best!

khairulanarm said...

raya ko memang bosan.. tp raya aku lg bosan.. huh

bintang said...

sampai ati ko ckp x kool. len kali aku xnak ajak ko lepak lagi! (ko kecikkan ati aku 20 sentimeter kali ni) tiada maaf bagimu!

army4war said...

khairul - aku berjaya menjadikan raya aku tak bosan dengan menyahut sms bintang.. beraya dengan cara tersendiri mengcover sanggap di umah

bintang - weh aku siap state ko PENYELAMAT aku dari terus sanggap di rumah.. skang aku kecik ati 20+15cm... huk huk huk.. tak cool sebab tak balik tapah.. ada peheeemmm??

hegira said...

weh. raya haji pun keje? weh. raya haji pon teman member keje? weh, korang beraya kat kedai makan ker???

cuba tolong jadik penyelamat kat bukit antarabangsa tuh.. berkorban jugak tuh.. huhu.

army4war said...

weh - memang pelik tetapi semuanya benar2 belaka..

aku tak de kuderat sehebat itu untuk menjadi hero penyelamat.. tapi jangan risau aku sentiasa berdoa yang baik2 saja untuk insan2 ujian ALLAH itu.. insyaALLAH~

bintang said...

hai hegira.. (aku curang)

army4war said...

hegira bz.. (pas ni aku wat setting approve comment la.. padan muka ko hahaha)

bintang said...

busuk la nyahhh

Nizniz Yg Comel said...

bila nak update nih.............................................................................

macamlah kat opis tu bizi sangat kan...sengal!

army4war said...

bintang - hoish!! ali cute ahaks!!

kak niz - hahahah sabar la kak.. kat opis stress ni hahaha... kalau type time skang nie nanti entry jadi berbaur emosional.. (sempat gak cilok masa skit type komen hehehe)

hegira said...

weh. turun rantai. sabtu ke..? buleh pas tshirt.

ps to bintang. hey.

Nursheila Zainal Abidin said...

salam k migha..

wpon gaye2 ayat hidak bape emosional.. tp adek silolo phm bahawe k migha mmg emo hari raye tersebut.. huahua lepak ar.. cube ko bandingkan braye korban k migha ngan lun ke ophelia ke.. sure lg bohsan kan.. huahuahua..
(nk curang gak la..) hye hegira~! :X

bintang said...

alamak nursheila zainal abidin pun hye hegira la.. ni marah nie.. hey hegira. i lap u 2.

army4war said...

hegira - aku tak turun rantai kot.. mak aku suh aku jadi driver ke umah makcik aku sabtu nie...

silolo - cais... lun dengan phelia memang tidak mengenal erti itu semua.. phelia plak asyik bekorban masa main game.. tu aku tau la :P

bintang - hep hep hep... aku cari lain je la cam nie.. ko asyik curang jee..

bluefrog© said...

raya...?? apa ada dengan raya..?? ahahahha.. eh mira.. kata nak kurus... ni asik makan jek... ahahhaha

army4war said...

mr katak - arghh!!! tengah usaha la ni.. oi diam la hahaha.. amboi3x

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin