Monday, January 5, 2009

4ll sweet garden

tanaman aku semua layu... dalam perkiraan aku hampir 50 ribu dan mungkin lebih ringgit malaysia yang aku laburkan.. semuanya musnah.. aku jerit!! silolo ketawa!! kejam bukan?dia tak paham pahit jerih aku.. kekadang duit yang aku labur untuk benih,malangnya ada yang tidak sempat untuk disemai.. mungkin aku tidak cermat semasa melakukan tugasan tue..

aku sudah siap sedia berangan.. untung dari tuaian, aku mahu dirikan reban ayam pula.. ayam pemberian rakan2 yang memahami kerjaya aku memang aku hargai.. lagi pun apa salahnya membina reban untuk ayam yang cumel2 itu.. aku harap binatang ternakan aku yang lain tidak memahami perkataan pilih kasih.. maklum sajalah.. ayam tu lebih cumel dari mereka.. malah binatang itu terlalu kecik untuk dibiarkan bersepah..

arghh.. tapi itu semua hanya angan2 yang sudah hancur.. aku masih lagi cuba untuk melupakan tragedi petang tadi yang meragut separuh suara aku akibat jeritan lantang bukti protes aku tentang apa yang berlaku...

kini wang simpanan aku hanya tinggal dalam lingkungan 2 ribu sahaja.. itu pun dengan kudrat yang masih bersisa aku petik buah2 yang terdapat di satu sudut yang aku sempat tanam pokok buah buahan.. itu juga hasil belas ihsan dari rakan2 yang masih mempercayai pilihan kerjaya aku sebagai petani.. terima kasih teman kerana masih.. alhamdulillah...

aku biarkan tanaman itu mengering, tetap dengan niat yang satu.. aku sedang protes.. aku kira mungkin boleh dibuat baja organik. hasil perbincangan dengan rakan yang mempunyai minat yang sama.. rupanya pihak berwajib masih belum menyediakan kelengkapan untuk penyediaan baja organik.. sekali lagi aku kecewa..

berbahagialah kalian dengan reban ayam dan kandang kuda tu.. walaupun minat kita sama.. tetapi jurang ekonomi kita sekarang sangat berbeza.. dengan tekad yang masih bersisa.. aku akan cuba menaik pulih taraf hidup aku sebagai petani..

bak kata kak anys.. tak salah berbudi pada tanah...


hahahaha... aku lupa nak harvest tanaman aku dalam game myFarm dalam facebook nie... aku tertekan sampai memaksa diri aku sendiri tulis n3 sengal ni.. n3 ni tak de motif langsung, hanya pengubat sakit hati je hahaha..saje nak buat sengal hahaha...

tq pada encik syacz sebab 'sempat' sumbangkan gambar kemusnahan tanaman aku dengan sentuhan photoshopnya.. hahahaha... perli aku la tu.. huk huk huk...

15 comments:

akira said...

bleh tahan la kesengalan entry ni...
ko sakit ati pasal game...aku pressure ngan ape yg berlaku arini... aku bebtol mitak maap and ampun dari ko sebab nyusahkan ko.. T_T...panjang sungguh arini...dasat btol perasaan nih...

army4war said...

uik leks leks leks... tak la presure sangat pasal game tu.. aku saja je.. syacz dah bg aku gambar.. silolo asyik gelakkan aku, aku saja wat sengal haha..

tak de hal la.. as usual.. take ur time L-"

anarm™ said...

walaupun n3 ni sengal.. tp ayat die memang power.. sape2 yg baca n3 ni mesti btol2 ingat ko keje bekebun.. wahahahahaha.. aku pn same.. huhu.. lepas nmpk gmbr tu baru aku rasa tertipu.. huh!!

army4war said...

hahahaha... memula aku tanak publish, tp aku dah type aku publish je la.. saje je hahaha

Silolo said...

ahahahhaha alololo k migha.. alaa xpenye.. isk isk [-( tu aku dah send pokok2 dan anak ayam bekerta kude itam utk dijadikan cagaran(?) hehe.. leks ar aku pon skrg dah tawar hati maen myfarm sbenarnye:P tp tgk ar.. sbb xdek lg game menarik kat fb buat mase skrg..
so marilah kite bercucuk tanam:P

Silolo said...

*beserta (isk cemane aku leh typing error nih.. ni kene nirus kerol 6 n k migha la nih.. isk isk [-( )pdhal jauh gak s ngan k..

Silolo said...

waaaaa k migha :(( dilit.. dilit.. nk tulih virus tertulih nirus.. sakit jiweeee~!

army4war said...

silolo - santau aku terhadap ko dah menjadi rupanya.. tak sia2 aku bertapa beserta kemenyan malam tadi..

>:)

anarm™ said...

silolo.. welkam to de kelab.. wahahahahahha

Silolo said...

tidak!!!! tidak!!! tak mau.. kelab itu hanye utk kerol 6 ngan k migha jek.. hukhukhuk~!

army4war said...

bosz pernah ajar aku.. santau tepuk bantal.. walaupun aku tak paham.. tapi aku wat2 paham je cara santau dia tu..

sapa mau lagi.. silolo dah kenaa hahaha

hegira said...

ceh.

army4war said...

hegira - hahaha... aku skang petani tau!! jangan pandang rendah key

anarm™ said...

army - santau tepuk bantal x power sgt.. nk elak dr kene santau tu, tdo jgn pakai bantal.. ni ade 1 santau power.. santau tepuk montot.. dh tentu sume org ade montot kn.. kene santau ni memang berjam2 la memerut dlm toilet.. hahahha

army4war said...

anarm - woiiii melucah dalam blog aku hahaha!!! tepuk dahi kang aaarrr~ =))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin