Friday, August 27, 2010

BerokBand Maxis

dipendekkan citer ...

aku g maxis kat dalam cineleisure ari tu dengan dak nissah.. tanye prosedure mcm mana nak tukar berokband bapok beso aku ni dengan berokband USB yang cumel tue.. agak mudah untuk aku nak angkut ke mana2.. kalau balik kampung.. berokband tue dah makan banyak space dalam beg aku.. siap terhempas2 lagi asyik tersadung wayar dia.. daripada bende tu rosak.. baik aku tukar cecepat..

aku : nak tukar berokband beso dengan berok usb cenggane??
maxis : bawak je datang sini bawak berokband beso tu.. kita bg berokband usb kecik.. bayar RM100.. activation dalam masa 2 hari
aku : huh!! 2 hari activation??!!
nissah : tahan ke ko 2 hari tak de tenet
aku : aku terpaksa tabah la.. uhuk uhuk!!

.
.
.

hari yang dirasakan sesuai pun tiba (iaitu time adik aku ada kat umah bercuti hehehe...)

aku : alan jom g the curve jap.. aku nak tukar berokband aku ni
alan : jom!!!
abanglong : nak ikut!!!
kak long : nak ikut!!!
mak : nak ikut!!!

dipendekkan citer lagi.. pling!!!
aik!! aku dah ada kat dalam kedai maxis!! ahaks!!!
*perbualan agak panjang.. ready ...

aku : i nak tukar berokband beso nie dengan USB
maxis : awak kene terminate dulu yang lama then register yang baru..
aku : aik ari tu i dah datang sini tanye prosedure nak tukar kepada USB ni.. ari tu cakap datang je sini terus tukar..
maxis : eh tak boleh.. kene terminate dulu.. kalau awak nak register dulu kat sini pun boleh
alan : kalau simkad sekarang ni bawak keluar then masukkan dalam USB tu terus, terus boleh pakai tak??
maxis : boleh
alan : kenapa nak kene terminate.. n register baru..
aku : ari tu kata kalau upgrade boleh terus je upgrade.. (memang aku ingat lagi kata2 promoter masa memula ambik berok maxis nie)
maxis : err.. tak boleh.. kene terminate dulu then register baru...
aku : kalau i beli berokband USB dari kedai.. then i masukkan sim kad yang sekarang ni dalam usb tu boleh terus pakai kan??
maxis : boleh
aku : confirm??
maxis : ha ah!!
aku : (malas bertekak.. buat haus tekak je) alan jom beli usb tu jap...

aku tak g beli pun.. saja je kerek.. hehehe... sapa suh cakap berbelit2... bukan tukar plan pun.. tukar device je.. napa kene terminate n register baru.. kalau register baru kene bayar dalam RM100++ tak salah aku.. zaman dulu2 started pack dia aku kne bayar dalam 2rat++.. baik aku g beli USB tu je kat kedai komputer.. tak sampai 1rat member aku cakap dia boleh dapatkan.. agak2 aku hangin lg dengan maxis.. aku terminate bebetul.. register celcom lak.. sekian...


UPDATE SELEPAS CUBAAN DILAKUKAN (Saturday 620 am)
"AKU DAH JALAN2 DALAM MUDAH.COM DENGAN BANTUAN MEMBER AKU SYED.. JUMPA SORANG NI JUAL BEROK USB RM100.. SEPATUTNYA HARI NI NAK COD KAT WANGSA MAJU DENGAN ADIK AKU.. SEBAB ORANG MAXIS CAWANGAN CENELESURE TU CAKAP DENGAN CONFIDENT TAK BOLEY BLAH.. MASUKKAN SIMKAD DARI BEROK BESAR AKU NI KE MANA2 BEROK USB.. CONFIRM BOLEH TERUS PAKAI.. AKU SIAP TANYE 2 3 KALI.. BETUL KE DIK.. DIA JAWAP CONFIDENT.. BOLEH KAK..

KALAU TAK DE PENGETAHUAN CAKAP JE LA TAK TAHU.. BUKAN AKU NAK MARAH PUN.. TAK TAHU AKU TANYA PADA YANG TAHU.. PEPAGI BUTA DAH HANGIN2 SIKIT.. HUHUHU... KAN DAH HAMPIR MENYUSAHKAN ORANG.. NASIB KAKAK AKU ADA BEROK USB MAXIS, OPIS DIA PUNYA DIA BAWAK BALIK UMAH.. AKU TRY TUKAR SIMKAD DENGAN YANG AKU PUNYA.. TAK BOLEH CONNECT.. KATAK DAH BGTAU DAH DIA PERNAH TRY BUAT CAM TU MEMANG TAK BOLEH.. TAPI AKU SAJA NAK TRY SENDIRI.. SEBAB MENGENANGKAN MUKA CONFIDENT BERPENGETAHUAN LUAS BAGAIKAN LAUTAN MAMAT SEMALAM TUE.. ERRMM... PAS NI NAK MSG KAT ORANG YANG NAK JUAL BEROK USB TU CAKAP CANCLE.. AKU MAAFKAN JE LA DIA.. BULAN POSE SLOW SIKIT KOT DIA.."
- sengaja buat caps lock.. sebab orang tak suka baca tulisan capslock.. maklumlaa tengah nak hangin dengan orang.. tak payah ramai2 yang baca huhahaa...
*nota lutut - berokband ni banyak berjasa.. dari zaman aku keje kat hartamas.. dok buat keje dari rumah.. teman aku memalam tak boleh tido punya pasal.. nak tukar pun pasal susah nak bawak g jejalan.. asyik terjatuh je keje dia.. sian dia.. hehehe.. (pujuk berokband skang ni.. jangan majuk ye berok!! hehehe)

5 comments:

al_farafishah said...

Salam Cik Army.. Wah dapat term baru ri ni.. "berokband" hehe.. Sy punya pun yang pakai sim card dengan modem nipis csl. Sekarang still celcom lg. Kalau gi jenjalan mesti nak cabut sim tu tarok dalam hp. Rimas tul kalau tak online.. hehe..

PenTulis said...

lorr.. apsal cenggitu plak? payah bebenor kalo sorang ckp gitu, sorang ckp gini.. panggil kumpul 2 org maxis tu, hempok pale ngan berok besor.. bagi ngam skit pale diorang.. ckp lain2.. ishh.. entah sape ngajor promote mcm gitu..

army4war said...

al_farafishah -hehehe tu la.. rasa tak best kalau tak on9 sehari hehehe.. gedik kan :P

pentulis - budak yg cakap boleh tu aku jeling dia tadi.. dia terus larikan mata diaa... malas gaduh bebulan pose nie.. ntah pape.. nak gak hempuk dengan berokband tu tadi hahaha.. dh bawak tau.. berat beg aku je huhuhu

brickbracket said...

aku skang pakai beruk spisis yg ala2 sabun LUX dah mengecut tu.. pe nama ntah nye.. tp simcard aku pakai yg ipone punya je. aku byr RM99 sebulan pakai sampai muntah! kat ipone boleh masuk kat beruk pun boleh. poket aku pun tenang.

Simcard yg utk beruk dulu caj RM139/mth! yg tu aku dah htr kat kg. org asli kasi dia idop tenang. kejap2 line putus. kejap2 kena bar. kejap2 bg darah aku UP. maxis skang mmg byk lemak. kalu ko nak hempok2 dorang aku nak joint! i follow!! i follow!

army4war said...

dot - tenang dot tenang.. ko pose tak ni dot.. hahaha.... memang maxis banyak lemak.. tp tu la aku guna agak maxis tue.. ntah apa punya brand minyak dagu dia pakai aku tatau la hahahaha...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin