Tuesday, August 31, 2010

BerokBand Mengecil

Saja nak mengomel jap dalam blog ni hehehe... setelah berhempas pulas dan mengadap pelbagai halangan akhirnya aku telah berjaya mendapatkan berokband maxis USB aku.. kurang pasti nama saintifik dia.. so aku panggil berokband USB je la ek.. hehehe...

aku antara pelanggan awal berokband maxis pada tahun 2007 yang terpengaruh dengan iklan2 tv ye anak2... kerja2 opis pun mendesak aku online pada waktu malam tanpa stay kat opis sampai pukul 2 3 pagi.. atas desakan2 duniawi ini.. aku pun register kat booth depan kedai mamak kat area Kota Damansara... xcited dia jangan citer.. menghitung hari hahaha..

hari yang dinanti pun tiba.. mamat technician maxis pun datang ke rumah aku setup berok tu.. time tu pc aku hang2.. memang penyabar tol technician tue.. tahniah brader.. gaji anda insyaALLAH berkat.. hehehe...

:: berokband pertama yang kumiliki ::

banyak dugaan gak lepas tue.. berok aku rosak rupanya... lebib 10kali kot call maxis center.. tanye apa pasal tak boleh connect..

maxis : terima kasih kerana menghubungi maxis.. apa boleh saya bantu cik..
aku : tak boleh connect
maxis : type 192.168.0.1
aku : dah
maxis : klik connect
aku : dah
maxis : restart
aku : dah
maxis : letak modem berdekatan dengan tingkap
aku : erk!! dah
maxis : kami akan check dari sini ye cik

.
.
.

selepas 4 5 kali aku call maxis center.. sila ulang suara dialog di atas ye.. akhirnya dialog berubah nada..

maxis : terima ka ......
aku : i dah masuk ip tue.. i dah connect.. i dah restart.. i dah letak modem tepi tingkap.. tinggal nak campak je modem tu kuar tingkap!!!
maxis : errr.... erm... cik bawa modem tu ke sini, technician kami akan check..

datang la aku ke maxis center TTDI alaaa tepi Pizza Hut tue.. tepi menara Vads tu... haaa situ laa... erm.. lama gak prosedure dia... dia dok repair repair repair.. tapi tak berjaya.. last2 dia bg aku modem baru.. bagi je dari awal kan senang.. hek eleee... tetapiii... ada lagi... dugaan... ketika itu.. line maxis sangat slow.. maklumlah maxis sangat baru dalam arena internet masa tue.. call lagi maxis center tanye napa slow sangat.. jawapannya agak kelakar tetapi benar.. "jauhkan dari handphone, sebab line telefon priority, so line phone tu akan tarik line internet tu" huk alooo.... waktu tu aku agak nekad nak terminate line maxis nie.. tapi masih dalam kontrak setahun setengah... so guna je la dulu, walaupun nak tunggu 1 1 page tu load aku boleh mandi.. makan.. senaman ringan.. baring2.. tengok tv.. baru 1 page habis load.. tu pun ada image yang tanda pangkah.. huhuhu...

selepas setahun setengah line maxis dah ok.. dah tak de problem.. ooOoooOOooo patut la buat kontrak ek?? bijak!! bijak!! kesimpulannya sampai skang la aku guna line maxis..




line tak de masalah.. laju ok ok la.. bersesuaian la dengan kegunaan aku yang setakat berFB berYM berBLOG berSKYPE.. tapi mengenangkan berok besar aku tu berwayar2.. dah lebih 100 kali aku tersadung wayar dalam temph 2 tahun ni, bila tersadung berok pun terhempas dengan jayanyaa.. tu belum masuk mak aku, adik aku, kakak aku, abg aku, kakak ipar aku tersadung wayar tue.. yang di luar pengetahuan aku lagi.. mau 200 kali jumlah keseluruhan agaknya... kadang2 tetengah malam aku dengar bunyi barang jatuh dari bilik adik aku time tu, aku intai berok aku dh ilang dari sisi aku.. cubaa menyeludup berok aku oleh adik aku masuk bilik dia..

skang berok aku dah mengecik.. sangat cumel.. dan mudah dibawa travel.. tak de la aku tidur kene belit dengan wayar lagi lepas nie.. dah lama aku bercita2 nak bawak letop aku berjalan2 depan tv sambil chating, cam best jek hahaha.. (hek eleee~) ... tapi dah ada berok kecik ni pun aku dok dalam bilik gak tak kuar pun.. tipuuu jee..

oklah..

*nota lutut - c ya!!

9 comments:

cheni said...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tahniah!!!!!

PenTulis said...

berok kecik2 kang hilang plak.. hehe..

army4war said...

kak niz - terima kasih!! merdeka!!! hehehe

pentulis - ha ah terpikir gak, takut ilang.. kene jadikan buah rantai la.. sangkut kat leher.. agak2 poyo tak.. hahahahahah!! meh sni aku jawap "ha ah sangat poyo di mata masyarakat!!"

Lolo said...

wahahahhaa tahniah krn berjaye mengecikkan berukband tu. haha dan semoge berjaye gune berokband tu kat tapah. hahaha

army4war said...

lolo - aku pun nebes gak ni nak guna kat tapah... doakan kejayaan aku dan berokband aku ek huhaha

akira said...

chayok mira.
aku cam tak cukup kederat la plak utk tukar bulan ni..ngeh3x..
tunggu la sket2 lagi.
mekasih ye cik mira pomot kat sy :p

word verification : gabas
mujur tak gaban...hahahaha

army4war said...

nissah - hahaha.. aku kan boleh jadi promoter yg hebat kalau aku xcited sesuatu bende tu hahahaha!!! tukar bila kederat dh kembali pulih.. apa da hal!!

aizuemi said...

BERTUKAR!!!!!

army4war said...

azue - hahahah tu ar pasal.. bertukar sudaa.. nasib laju gak.. kalau lembab.. aku cucuk mata diorang dengan usb berok ni huhu..

kalau dlu kata hempuk dengan berokband.. skang tidak lagi huhahaha./... riak riak riak

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin